Начало За нас Реклама Контакти
Списание
Списание
Брой 59
юли 2012

Черноморска риба

Чилийска кухня, Поп десерти

Снимка за списание

Лятото е време за море. Затова новият брой 59 на списание МЕНЮ съвсем навреме представя черноморската риба – най-вкусната част от лятната ваканция в България. Какви видове се въдят по нашите брегове, как се приготвят най-известните от тях и защо трябва да се отнасяме отговорно към даровете на морето – отговор на тези въпроси ще намерите в статиите на Виктория Вълова и Людмил Хайдутов, както и в невероятните рецепти по темата на шеф готвача на Меню Ивелина Иванова, на Пламен Петров от варненския ресторант „Капитан Кук“ и на Диян Димитров от „Урания“ в Созопол. Диетологът д-р Росица Попова пък разказва за нашумелите омега мастни киселини – един от най-важните здравословни фактори на рибата като храна.

Но освен край морския бряг в този брой сте поканени на средиземноморски градински обяд от фуд стилистът Ева Тонева, в село Белиш, Троянско, където е една от малкото български ферми за био мляко, както и на кулинарни пътувания в Чили и Малайзия. Магдалина Генова пък ще ви запознае с един вече обичаен отвъд Атлантика, но тепърва набиращ популярност в Европа, начин на предлагане на храна – food trucks са мобилни, „социални“ и лесни за ползване източници на обяд в работните дни.

От САЩ пристига и още една вкусна тенденция. Страстта към всякакви близалки, cake pops и сладоледи на клечки, приготвени с необичайни вкусови комбинации, вече е завладяла мнозина на стария континент, а ние от МЕНЮ с удоволствие и с надежда сладко да ви зарибим й се поддадохме.

 

Тук е списъкът с търговските обекти, в които може да намерите списание "Меню".

Рецептите, които ще намерите в МЕНЮ 59:

Постни ястия
Постен гювеч
Фокача
Доматена крем супа с фъстъци и овесени крекери

Безмесни ястия
Средиземноморска закуска
Печени чушки с извара

Ястия с риба
Барбун темпура
Калкан с оризова салата и сос от чушки
Сафрид тандури с гъби
Табуле с булгур, сух таратор и миди темпура
Папардели от коприва с морски кефал и аспержи
Филе от калкан с охлюви и пюре от боб
Печена риба с домати и маслини
Ризото с грах, мента и калмари на грил
Лимонови къри миди
Крокети от тиквички и риба
Супа от змиорка
Плато Black Sea

Ястия с месо
Салата Ница
Пиле салтимбока
Фарфали с пилешки кюфтенца
Чилийска касуела
Царевична пита с месо

Десерти
Панакота с шоколад и кафе
Пъпеш с вино
Охараскас
Поп кейк във фунийка
Лимонови близалки
Плодово-фъстъчен сладолед на клечка
Прасковена торта с плодови цветя
Композиция летен десерт
Торта с крем муселин

Какво още ще видите и прочетете в МЕНЮ 59:


Време е за
Черноморска риба

Вещи в занаята
Домашно пушена скумрия

Модерни традиции
Пламен Петров - вдъхновен от Черно море и Италия

5 продукта
Квинтети в сол-пипер

Меню с приятели
Градински обяд с Ева Тонева

Световно меню
Чили - луда география и уникална храна

Посоки
Рибата вика за помощ: SOS!

Меню навън
Урания - различният ресторант в Созопол

За виното
Диалози на чаша

Порция здраве
Полезните мастни киселини

В близък план
Рибата е още в морето. Дали?

От натура
Белиш, кравите, биомлякото

Меню надалеч
Опитай Малайзия

Тенденции
Храна на колела

Справки
Магазини за месо

Читателско меню
Конкурси и игри