Начало За нас Реклама Контакти
Списание
Списание
Брой 4
октомври 2005

Телешко и говеждо месо

Снимка за списание

АБВ на готвенето

Как и колко да печем говеждото месо?

Приготвянето на говеждо месо изисква от нас малко повече умения и познания, отколкото ако трябва да се опържат две яйца. Това започва още със самия избор на месото в магазина, макар че в българските супермаркети и месарници изборът на говеждо и телешко се свежда най-често до шол, врат, бут и плешка.

Да приемем обаче, че сте намерили касапин, който умее да транжира говедото. В такъв случай сте изправени пред трудния въпрос какво да взема. В този брой на рубриката "АБВ на готвенето" ще ви дадем няколко съвета за по-успешен подбор на месото в зависимост от ястието, което смятате да приготвите. Ще ви разкажем също и как да го съхранявате, размразявате и колко време продължава топлинната обработка в зависимост от вида и количеството месо.

 

 

Да си знаем правата

В началото бе... продуктът

Тръгнем ли да готвим, изхождаме - както при повечето неща в живота - от три основни предпоставки. В този случай това са рецептата, количествата и джобът ни. Рецептата ни казва какво ще си хапнем след малко, пресмятаме от кое по колко трябва да вземем, а накрая отиваме на касата и се надяваме съдържанието на джоба ни да стигне.
По т. 2 - количествата - опираме до самите продукти. Слава богу, вече доживяхме времена, когато на пазара има всичко! Стига т. 3 (джобът) да го позволява, можем да си угодим дори с най-изтънчени специалитети. Но количеството и разнообразието на предлаганите продукти невинаги е задоволително или пък не отговаря на качеството, което можем да очакваме срещу нашите пари.

Или казано накратко - да си припомним, че телешкото и говеждото месо освен бут и плешка има и стекове, филета, медальони, флейки и пр. и как да накараме магазинерите отново да ги изложат на щанда, а не зад него.

С деца на масата

10 съвета за юноши и девойки

Настъпва момент в развитието на децата, когато те навлизат в т.н. трудна възраст. Както знаем, освен чисто физическите промени в младия организъм, по време на пубертета настъпват и характерови изменения. За родителите този период е доста тежък, защото с мъка понасят променените си довчерашни сладурчета. А милите дечица, освен че тормозят мама и тате с нечленоразделна реч, най-невероятни модни приумици и все по-причудливи прически и телесни украшения, започват и да стават неимоверно придирчиви към храната. Ако като малки са били просто злояди, сега те вече стават и капризни. За първи път в живота си тийнейджърите си дават сметка какво ядат и защо го ядат. И въпреки че са вече на такава възраст, че логичните обяснения за здравословно хранене би трябвало да достигат до съзнанието им, понякога тези думи, произнесени от родителите, влизат в едното им ушенце и излизат през другото.
Така че, мили родители, не им говорете! Те и без това не щат да ви чуят. Може би е по-добре да им дадете да прочетат...

10-те съвета за здравословно и пълноценно хранене.

Меню за здраве

Ям и храня се

Основно умение по пътя ви към здравословното хранене е да определяте каква преимуществена стойност има за вас всяка една храна - хранителна или вкусова.

От храни, които ви дават само приятни вкусови усещания и нямат хранителна стойност, използвайте вкуса - хапвайте по малко и мислете как да получите повече от него. Например смучете парчето шоколад, вместо да го глътнете бързо и да посегнете към следващото. Така ще задоволите нуждата си от вкус, без да се нахраните с неподходяща храна.

Правилна проява на воля е да изядете няколко парченца шоколад и да спрете, а не да се въздържате изобщо. С абсолютно въздържание нуждата от вкус няма да изчезне, напротив - ще се сещате за шоколад все по-често. Така потребността ще расте все повече и повече, докато накрая изгубите контрол и изядете голямо количество.

Нашите 15 съвета за здравословно хранене четете в печатното издание.

Меню за здраве

Бременните да не пият битер лимон и тоник

Макар че жегите вече отминаха и организмите ни лека-полека се настройват за зимата, мнозина от нас все още консумират летните коктейли с тоник или битер лимон, както и самите разхладителни напитки.
Това обаче не би трябвало да се отнася за бременните.
Леко горчивите газирани течности често се употребяват от бъдещите майки, защото помагали срещу мускулни болки и предотвратявали сутрешните неразположения. Лошото обаче е, че тоник и битер лимон съдържат хинин. Този алкалоид, извлечен от кората на вид дърво, се предписва срещу малария и мускулни крампи. Но тъй като хининът действа и като ускорител на родилните болки, на бременни не се дават подобни препарати. Освен това хининът увеличава съдържанието на инсулин в кръвта и може да доведе до сериозни проблеми.

От настоящия брой на "МЕНЮ" ще научите какви други опасности крие употребата на на вид безобидните битер лимон и тоник от бременните.

Димитровден

26 октомври

Октомври е, а според календара на нашите прадеди това е месецът на овена. Името подсказвало, че е време да се заплодят овцете. От това зависело бъдещото плодородие, а в крайна сметка и животът на племето, рода и семейството.

Виноток, паздерники и листопад са само част от имената, с които славяните наричали месец октомври. А именно този в месец според християнската религия се почита Свети Димитър.

В този брой на "МЕНЮ" Станислава Ганчева ще ви разкаже откъде води началото си празнуването на Димитровден. Какво място е отредено на Димитровден в народната традиция и с какви легенди и суеверия е свързан той.
Няма да пропуснем да отделим внимание и на празничната трапеза, която е неизменна част от този ден за Димитър, Димитрина, Димка, Димо, Митра, Митьо, Димана, Димитра, Димитрина и производните им имена.