Начало За нас Реклама Контакти

Don't Waste, Taste - на борба срещу проблемите с хранителните отпадъци

Снимка за Don't Waste, Taste - на борба срещу проблемите с хранителните отпадъци

DОN'T WASTE, TASTE е първият български фестивал, който говори открито за проблемите с хранителния отпадък

Една трета от храната, отглеждана в световен мащаб, никога не се изяжда - това е срамна загуба на земя, вода и ресурси. Намаляването на хранителните отпадъци има огромен потенциал за намаляване на ресурсите, които използваме за производство на храната, която ядем. По-голяма ефективност ще спести храна за консумация от човека, ще спести финансов капитал и ще намали въздействието върху околната среда.

От 15 ноември до 15 декември 2019 г. в София, ще се състои първото издание на DONT WASTE, TASTE - кампания, която цели да обедини възможно най-много участници от  българската хранителна система и да даде пример за устойчиви практики по темата за хранителното разхищение. Фестивалът адресира конкретните нужди за осведоменост и начини за справяне на проблема със загубата на храна на регионално ниво, с фокус върху повишаване на хранителната култура и осъзнатост на потребителите.

Мисията е да се информират гражданите на София относно проблемите на хранителното разхищение и последиците, които то създава за човека, икономиката и околната среда, както и да се дадат практични примери за  неговото намаляване на територията на София - от общинските регулации, през частния бизнес до гражданина и неговото лично домакинство.

В първото си издание DON’T WASTE, TASTE се провежда под формата на едномесечен фестивал на територията на София, включващ богата програма от събития - кулинарни, културни и социални, в които обменяме опит и решения за намаляването и оползотворяването на хранителния отпадък:  партньорство с над 30 ключови заведения в София, лекции, дискусии и обучения през целия месец, тематични кулинарни събития с гост-готвачи от България и света, музикални събития и развлекателна програма. 

Подробности за програмата на фестивала ще бъдат разкривани всеки ден на Facebook страницата, в инстаграм и на https://dontwastetaste.eu/

Събитието се случва с подкрепата на Столична Oбщина.

от Меню Ноем. 2019
Коментари