Повечето селскостопански хранителни растения са одомашнени преди хилядолетия или поне векове. В Северна Америка обаче расте трева, която едва пред шейсетина години привлича вниманието на агрономите, въпреки ч...
Разнообразието на азиатските бобови растения, използвани за храна е огромно. Сред тях род Vigna изглежда допринася най-много за богата кулинарна таксономия.
По нашите земи бобовите растения твърде рядко се споменават във връзка с десерти, но в Източна Азия нещата въобще не са така. Причината за това са дребните, не повече от 1 см дълги, червени отвън и бели отвъ...
Исторически факт е, че фасулът, който вече съвсем спокойно може да се нарече традиционна храна за много европейски и азиатски народи, е дошъл в Стария свят от Америка след така нареченото ѝ откриване в края на...
Според различни твърдения култивираните разновидности на ориза са между 40 000 и 90 000. И ако се предположи, че всеки сорт се използва поне за едно ястие, което очевидно не е така, защото допре...
Без него днес Цицерон щеше да се казва по друг начин
У нас нахутът става все по-популярен през последните години покрай множеството арабски ресторантчета за дюнери. В повечето от тях се предл...
Съществува фраза, за която се твърди, че е едно от трите най-зловещи китайски проклятия. Тя гласи: „Дано живееш в интересни времена!“. Не съм сигурен в силата на проклятията, но дн...