Кулинарната история се пише пред очите ни. Практически непозната в България допреди 10-12 години храна вече е част от менюто в детските градини и от асортимента дори и на малки магазинчета за хранителни ст...
В постмодерното ни общество с толкова изявени консумеризъм и мултикултурализъм е съвсем естествено една практически непозната в Европа храна за десетина години да се превърне едва ли не в задължителна част от съвреме...
Австралия е континент с изключително разнообразна флора, но вероятно поради особения тип земеделие, което e практикувало местното население и което е изчезнало с изтласкването на аборигените в пуст...
Вкусно, полезно и здравословно. Що е то? Да, правилно, това са ядките. Надали има човек, който да не обича да хрупа от тези чудесни дарове на природата! Фъстъци, кашу, нахут, бадеми, лешници, царевица, т...
Историята на амаранта, като зърнена храна започва независимо на две различни места. Преди 7000 години безводната долина Техуакан в Централно Мексико става сцена на целенасоченото отглеждане на ...
През 2008 г. една кулинарна новина обиколи света и остана незабелязана у нас. Учени от Университета в Солун съобщават, че в неолитния археологически обект до с. Капитан Димитриево, Пазарджишко е открит първият б...
Имената на някои от видовете пшеница, за които става дума в този текст, доскоро бяха познати и използвани само от археолозите, които се занимават с праистория, и тук-там от някой ботаник и по-екстрава...
Съществува фраза, за която се твърди, че е едно от трите най-зловещи китайски проклятия. Тя гласи: „Дано живееш в интересни времена!“. Не съм сигурен в силата на проклятията, но дн...
През цялата зима, чак до март, печените кестени сгряват с мириса и топлината си улиците на Париж, Барселона, Рим и Истанбул. Сега вече и софийските. Сладките кестени узряват в края на септември, ...