Начало За нас Реклама Контакти

Ядки и семена

  • Снимка за статия Амарант
    Амарант
    Историята на амаранта, като зърнена храна започва независимо на две различни места. Преди 7000 години безводната долина Техуакан в Централно Мексико става сцена на целенасоченото отглеждане на ...
  • Снимка за статия Булгурът е открит в България
    Булгурът е открит в България
    През 2008 г. една кулинарна новина обиколи света и остана незабелязана у нас. Учени от Университета в Солун съобщават, че в неолитния археологически обект до с. Капитан Димитриево, Пазарджишко е открит първият б...
  • Снимка за статия Киноа
    Киноа
    2013 е обявена от ООН за Международна година на киноата. Тенденциите от последните 2-3 десетилетия към здравословна, бала...
  • Снимка за статия Ядките - дар от природата
    Ядките - дар от природата
    Вкусно, полезно и здравословно. Що е то? Да, правилно, това са ядките. Надали има човек, който да не обича да хрупа от тези чудесни дарове на природата! Фъстъци, кашу, нахут, бадеми, лешници, царевица, т...
  • Снимка за статия Алтернативно жито
    Алтернативно жито
    Имената на някои от видовете пшеница, за които става дума в този текст, доскоро бяха познати и използвани само от археолозите, които се занимават с праистория, и тук-там от някой ботаник и по-екстрава...
  • Снимка за статия Ориз
    Ориз
    Съществува фраза, за която се твърди, че е едно от трите най-зловещи китайски проклятия. Тя гласи: „Дано живееш в интересни времена!“. Не съм сигурен в силата на проклятията, но дн...
  • Снимка за статия Кестените - хлябът на гората
    Кестените - хлябът на гората
    През цялата зима, чак до март, печените кестени сгряват с мириса и топлината си улиците на Париж, Барселона, Рим и Истанбул. Сега вече и софийските. Сладките кестени узряват в края на септември, ...
  • Снимка за статия Шамфъстък
    Шамфъстък
    Трудните за изваждане ядки, оцветени в зелено и лилаво, са плодове на едно невисоко дърво от Близкия изток. То се нарича Pistacia vera и обитава изключително сухи места и дори расте в засолена почва....
  • Снимка за статия Фъстъчено масло
    Фъстъчено масло
    Пастата от двойно смлени печени фъстъци със или без добавена растителна мазнина, която през последните години става все по-популярна и у нас, е една от кулинарните и културни икони на САЩ. В доста по-пр...