Начало За нас Реклама Контакти

Pato Sampa

Снимка за Pato Sampa
60
Време за приготвяне: 1 час + 4 часа за мариноване
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Ароматно патешко с пюре от сладки картофи и гранитура от киноа

Тази рецепта е интерпретация на ястие, създадено от Мартин Моралес – известен британски готвач от перуански произход, което е вдъхновено от планинската кухня на южноамериканската страна.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 4 патешки гърди
  • 2 малки сладки картофа
  • 50 мл пилешки бульон
  • 100 г черна, червена и бяла киноа
  • 1 с. л. зехтин
  •  сок от лайм на вкус
  • 1 ч. ч. листни зеленчуци за гарниране
  •  сол и пипер на вкус
  • за маринатата:
  • 3 скилидки чесън, пресован
  • 40 мл винен оцет
  • 150 мл портокалов сок
  • 120 г ахи панка паста (ají panca pasta)
  • 2 с. л. билкова паста уакатай (huacatay)
  • ½ ч. л. смлян кимион
  • ½ ч. л. сол
  • ахи панка паста:
  • 6 сушени чушки панка или 1 сушена пушена чушка, 1 сушена леко люта чушка и 4 сушени сладки чушки
  • билкова паста уакатай:
  • 2 с. л. пресен кориандър
  • 2 с. л. магданоз
  • 2 с. л. мента
  • 2 с. л. естрагон
  • 40 мл червено вино
  • 20 мл вода
  •  сол
  •  

Начин на приготвяне

  • 1.

    За ахи панка пастата всички чушки се накисват в гореща вода и след един час се отцеждат и се пасират.

  • 2.

    За билковата паста всички съставки се смесват и се пасират. Ако има нужда, се добавя още малко вода.

  • 3.

    Кожата на патешките гърди се нарязва на малки ромбчета, без да се прорязва месото. Всички съставки за маринатата се смесват и се заливат гърдите. Обтриват се добре и се оставят поне за 3 часа в хладилника.

  • 4.

    Сладките картофи се слагат в тавичка в загрята фурна на 200° С за 30-40 мин., докато омекнат. Още горещи се разрязват на две, изгребват се с лъжица и се намачкват на пюре със сол, пипер, сок от лайм и зехтин на вкус.

  • 5.

    Киноата се измива под течаща вода в цедка. Покрива се със студена вода и се оставя да се накисне за 4 часа. Отцежда се. Залива се с 200 мл вода, слага се малко сол и се слага да заври. Огънят се намалява, покрива се с капак и се готви 15 мин. Отстранява се от огъня и се оставя за още 5 мин. Отваря се и се охлажда.

  • 6.

    Патешките гърди се отцеждат от маринатата, подсушават се.

  • 7.

    Маринатата се слага на умерен огън да поври 2-3 мин. Смесва се с киноата.

  • 8.

    Гърдите се слагат в загрят тиган с малко зехтин за 6 мин. откъм кожата и още 2 мин. откъм месото. Преди сервиране се запичат за около 10 мин. във фурната на 200° С. Оставят се да починат.

  • 9.

    Пюрето от картофите се разпределя на дъното на 4 чинии, отгоре се подреждат гърдите, нарязани на филийки, отгоре се гарнират с киноата и зелените листа.


Подходящи типове вина
Ян. 2019
Още подобни рецепти
Коментари