Начало За нас Реклама Контакти

Пълнен пъдпъдък с тиква и черен ориз

Снимка за Пълнен пъдпъдък с тиква и черен ориз
80
Време за приготвяне: 80 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Месото на пъдпъдъка е фино, но с интензивен вкус, а комбинирането му с плодове, зеленчуци, ядки и гъби само подчертава качествата му и го прави достойно за празник.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 с. л. масло
  • 3 с. л. зехтин
  • 100 г бекон, ситно нарязан
  • 4 големи тънки резена бекон за увиване
  • 100 г сушени сливи, нарязани на малки кубчета
  • 1 лук, ситно нарязан
  • 1 праз, нарязан на кръгчета
  • 5 кестена, сварени, обелени и нарязани
  • 250 г пачи крак или печурка, нарязани
  • 2 ч. л. листа от прясна мащерка
  • 2 с. л. коняк
  • ½ ч. л. смлян пипер меланж
  • 4 пъдпъдъка
  • за печенето:
  • 2 лука, срязани на половина
  • 1 праз, нарязан на едро
  • 2 моркова, нарязани но дължина на четири
  • 1 резен целина, нарязана на кубчета
  • 200 мл бяло вино или розе
  • за гарнитурата:
  • 1 ч. ч. черен ориз
  • 500 г тиква, нарязана на резени
  • 1 ч. л. 5 билки Провансал
  • 1 ч. л. кайенски пипер
  • 1 ч. л. мед
  • 50 мл зехтин
  • 2 с. л. естрагонов винен оцет
  • 100 г рукола
  • 2 с. л. зърна нар за поднасяне
  •  сол на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Маслото се стопява и се сгорещява с 1 с. л. от зехтина. Слага се беконът и се разбърква 2-3 мин., докато леко започне да се зачервява. Добавят се лукът и празът, разбъркват се 2-3 мин. Добавят се гъбите, кестените и сливите. Бъркат се на силен огън, докато се изпари водата им. Подправят се с мащерката, пиперът, сол на вкус и конякът. Фламбират се. Сместа се разделя на четири.

  • 2.

    Пъдпъдъците се намачкват с пръсти и внимателно от вътрешността се изваждат всички костици от гръбнака, гръдната кост и големите кости на бедрата. Подправят се със сол и пипер на вкус и се напълват. Отворът се затваря с клечка за зъби. Увиват се в резен бекон. Връзват се с бял памучен конец.

  • 3.

    Всеки пъдпъдък се запечатва в тиган с 2 с. л. загрят зехтин.

  • 4.

    В тавичка се поставят нарязаните лук, праз, моркови и целина. Върху тях се слагат пъдпъдъците и се заливат с виното. Пекат се около 15 мин. в загрята фурна на 190° С.

  • 5.

    За гарнитурата оризът се измива и се залива с 3 ч. ч. студена вода. Сварява се на умерен огън под капак за около 25 мин. или докато омекне. Отцежда се останалата течност. Подправя се със сол и 1 ч. л. естрагонов оцет.

  • 6.

    Тиквата се слага в тавичка и се поръсва с билките, кайенския пипер, меда, зехтина, останалия оцет и се посолява на вкус. Пече се в загрята фурна на 200° С около 20 мин. или докато се зачервят ръбчетата ѝ. Внимателно се разбърква с ориза и руколата. Ако има нужда, се подправя с още малко сол и естрагонов оцет.

  • 7.

    Изпечените пъдпъдъци се сервират, нарязани, с гарнитурата и зърна нар.

Подходящи типове вина
Дек. 2016
Още подобни рецепти
Коментари