Начало За нас Реклама Контакти

Патица с портокали и кускус със зеленчуци

Снимка за Патица с портокали и кускус със зеленчуци
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Не се стряскайте от списъка с продукти за тази рецепта - тя заслужава всяка отделена минута, защото класическите ястия като патицата с портокали са доказани във времето и кухните със своя вкус, дължащ се на хармонизирането на всички тези съставки.

СъставНеобходими продукти за 5-6 порции

  • за патицата:
  • 1 патица над 2,5 кг
  • 1 с. л. зехтин Classic
  • 1 стрък праз
  • 1 морков
  • 1 глава лук
  • ½ портокал
  • 2 стръка мащерка
  • 1 резен дюля или киселa ябълка
  • за бульона:
  • 1 морков, нарязан на кръгчета
  • 1 стрък селъри, нарязано
  • 1 стрък праз, нарязан на едри кръгчета
  • 1 глава лук, нарязана на полумесеци
  • 3 скилидки чесън, пресован
  • 1 дафинов лист
  • 3 стръка мащерка
  • 2 с. л. брашно
  • 1 с. л. доматено пюре
  • 2 ч. ч. пилешки или зеленчуков бульон
  • 120 мл бяло вино
  • за кускуса:
  • 1 ч. ч. кускус
  • 2 ч. ч. врящ бульон или вода
  • 1 ч. л. сол
  • 3 с. л. зехтин Classic
  • 5 стръка пресен лук, нарязан
  • 1 люта чушка, ситно нарязана
  • 2 с. л. мента, ситно нарязана
  • 1 червена чушка, нарязана на тънки ивички
  • 1 зелена чушка, нарязана
  • ½ ч. ч. грах
  • 3 с. л. натурални маслини
  • 1 лимон – сок и кора
  • 100 г натрошено бяло сирене, по желание
  • за соса:
  • 3 портокала
  • 70 г светлокафява захар
  • 70 мл естрагонов винен оцет
  • 2 с. л. тъмен мед или мармалад от кайсии
  • ⅓ ч. л. млян джинджифил
  • 1 щипка звезден анасон, смлян
  • 1 щипка семена от резене, счукани
  • 1 щипка кимион
  • 2 с. л. коантро
  • 1 с. л. студено масло
  • за поднасяне:
  •   портокалова кора и филетиран портокал

Начин на приготвяне

  • 1.

    Отрязват се шията и първите фаланги от крилата на патицата и. Нарязват се на 2-3 парчета.

  • 2.

    Патицата се поръсва със сол и пипер. Гърдите се масажират, за да се стопи мазнината. На дъното на тавичка или чугунена съд за печене се слагат зеленчуците. Върху тях се поставя патицата. Във вътрешността ѝ се слагат портокалът, дюлята и мащерката. Налива се чаша вода в тавичката. Поставя се в загрята фурна на 230 С за 20 мин. Фурната се намалява и се пече на 180 С около 1 час. Ако чугуненият съд има капак, може да се затвори.

  • 3.

    За бульона в 1 с. л. зехтин се запържват до зачервяване около 10 мин. краищата на крилата и парчетата от шията на патицата. Ако има воденички и сърце, също се добавят. Прибавят се морковът, селърито, празът, лукът, дафиновият лист, мащерката. Посоляват се. Разбъркват се 5-6 мин. Слага се доматеното пюре,разбърква се. Наливат се бульонът и виното. Щом всичко заври, огънят се намалява и се оставя да къкри 1 час. Прецежда се.

  • 4.

    Кускусът се залива с врящата вода и солта в купа, разбърква се, покрива се с фолио и се оставя да набъбне за 10 мин. Разрохква се с вилица и се смесва с всички останали продукти.

  • 5.

    Портокалите се изстискват, за да се получи 250 мл сок.

  • 6.

    Слагат се да заврат захарта и естрагоновият оцет. Варят се на умерен огън 4 мин. Добавят се медът и портокаловият сок. Щом заврат, се добавя приготвеният бульон и се оставя да се редуцира на силен огън. Добавят се сол, пипер, подправките, коантрото. Отстранява се от огъня и се слага маслото.

  • 7.

    Отстранява се отделената мазнина от печенето на патицата и се пече за 40 мин. Изважда се от фурната и се оставя да почива 15 мин. под фолио. Отделените сокове може да се добавят към соса, като преди това много добре се отстрани мазнината.

  • 8.

    Портокаловата кора се почиства от бялата част и се бланшира, като се нареже на много тънки ивички, сложи се за 1 мин. във вряща вода и се прехвърля в ледена вода. Подсушава се.

  • 9.

    Патицата се нарязва и се поднася със соса, кускуса, филетата портокал и бланшираната портокалова кора.


Подходящи типове вина
Ян. 2018
Още подобни рецепти
Коментари