Начало За нас Реклама Контакти

Кауса

Снимка за Кауса
80
Време за приготвяне: 80 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Това спретнато ястие е едно от най-популярните в Перу. Causa oбикновено се прави само с жълти картофи, но нашата интерпретация е обогатена не само с цвят, но и с вкус.

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • 800 г картофи с високо съдържание на нишесте
  • 1 сладък картоф
  • 200 г лилави картофи
  • 100 мл олио
  • 3 лайма
  • 3 с. л. паста от ахи амарийо*
  • 200 г пилешко филе или филе от риба тон
  • 200 г майонеза
  • 1 ч. л. горчица
  • 1 ч. л. къри на прах
  • 2 с. л. пресен лук, ситно нарязан
  • 1 с. л. естрагон, ситно нарязан
  • 2 с. л. моркови, много ситно нарязани
  • 1 авокадо, нарязано на тънки ивички
  •  сол и пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Картофите се изпичат във фурната за около 1 час на 200° С или докато омекнат. Още горещи се обелват и поотделно се пресоват.

  • 2.

    Пилешкото филе се посолява, поръсва се с пипер и се сварява на пара за 20 мин. Нарязва се напречно на мускулните влакна на тънки ивички.

  • 3.

    Месото или рибата тон се объркват с майонезата, лукът, горчицата, кърито, естрагонът и морковите. Подправят се със сок от лайм и сол, ако има нужда.

  • 4.

    Пресованите картофи се подправят със сол, пипер, сок от лайм, чили пастата и олиото. Ако сместа е много гъста, се прибавя още мазнина или чили паста, а ако е по-рядка, може да се сгъсти с картофено пюре на прах.

  • 5.

    Във висок метален ринг се подреждат на слоеве картофи, авокадо, майонеза с пиле или риба, друг цвят картофи, отново авокадо и се завършва с картофи.

  • 6.

    Може да се направи и във форма за торта с подвижни стени и да се нареже на парчета като сладкиш.

  • 7.

    Каусата се освобождава от ринга и се украсява с майонеза, маслини, авокадо, магданоз и чили паста.

*Pasta de ají amarillo се приготвя от перуански жълти люти чушки и може да се замести с 2-3 средно люти жълти или оранжеви чушки, които се почистват от семките, бланшират се за 2 мин. във вряща вода, отцеждат се и се смилат в чопър.

Подходящи типове вина
Окт. 2018
Още подобни рецепти
Коментари