Начало За нас Реклама Контакти

Морковена торта с крем от цедено мляко и кайсии

Снимка за Морковена торта с крем от цедено мляко и кайсии
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Морковената торта е прочута от един весел виц за Зайо Байо. Трябва обаче да ви уверим, че тази е богата и супер свежа на вкус и има безспорен плюс - без захар и глутен е... Приготвя се лесно, а добрият резултат е гарантиран!

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за блатовете:
  • 200 г фурми, без костилките
  • 1 с. л. ром
  • 2 с. л. вряла вода
  • 250 г бадемово брашно
  • 50 г овесени ядки, смелени
  • 1 пак. бакпулвер
  • ½ ч. л. сода бикарбонат
  • 1 ч. л. канела
  • ½ ч. л. джинджифил
  • 1 щипка карамфил
  • 1 щипка звезден анасон
  • ½ ч. л. бахар
  • 300 г фино настъргани моркови
  • 200 мл ароматно кокосово масло
  • 4 яйца
  •  
  • за мармалада:
  • 200 г сушени натурални кайсии, нарязани
  • 200 мл портокалов сок
  • 1 ч. л. фино настъргана кора от портокал
  •  
  • за крема:
  • 600 г цедено кисело мляко
  • 2 с. л. сироп от агаве или друг натурален подсладител
  • 1 с. л. ванилов екстракт
  • 1 ч. ч. кокос на едри люспи за украса
  1.  свежи цветя и листа за украса
  2.  

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Фурмите се накисват с рома и врялата вода.

  2. 2.

    Смесват се бадемовото брашно, фино смелените овесени ядки, бакпулверът и содата. Добавят се всички подправки и сместа се разбърква.

  3. 3.

    Маслото със стайна температура се разбиват с миксер за 2 мин. прибавят се яйцата едно по едно. Слагат се фурмите.

  4. 4.

    Прибавят се сместа от ядки и брашно, както и морковите. Разбърква се леко. Разпределя се в 2 или 3 тавички с диаметър 26 см, застлани с хартия за печене. Заравнява се и се пече във фурна загрята до 180 ̊С за около 15 мин. или докато леко се зачерви. Блатовете се изваждат от формите и се охлаждат върху решетка.

  5. 5.

    За мармалада кайсиите се накисват за 1 час в горещия портокалов сок и след това слагат да заврат заедно с него. Врат около 3-4 мин., като се разбъркват от време на време, докато сместа се сгъсти като мармалад. Добавят се портокаловата кора и натурален подсладител (фурми, мед, агаве), ако има нужда. Охлажда се.

  6. 6.

    За крема се разбъркват заедно цеденото кисело мляко, сиропът от агаве и ваниловият екстракт. Кремът се разбърква с бъркалка, докато стане хомогенен.

  7. 7.

    Всеки от блатовете се намазва с тънък пласт от мармалада и отгоре - с крема.

  8. 8.

    Третият най-горен блат накрая се поръсва с кокосовите люспи, свежите цветя и листа.


 

Подходящи типове вина
Юни 2020
Още подобни рецепти
Коментари