Начало За нас Реклама Контакти

Сръбски орехов сладкиш с конфитюр от кайсии

Снимка за Сръбски орехов сладкиш с конфитюр от кайсии
120
Време за приготвяне: 120 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Този комшийски сладкиш съвсем естествено и вкусно съчетава балканското кисело мляко с класическите сладкарски продукти като конфитюра от кайсии и белтъчния меренг. А и има много орехи!

СъставНеобходими продукти за 10 порции

  • за тестото:
  • 7 г инстантна мая
  • 60 мл хладка вода
  • 250 г меко масло
  • 3½ ч. ч. брашно
  • ½ ч. л. сол
  • 4 жълтъка
  • ½ ч. ч. кисело мляко
  • за пълнежа:
  • 1½ ч. ч. орехи
  • 1 ч. л. канела
  • 1 ч. л. кора от лимон, фино настъргана
  • 400 г конфитюр от кайсии
  • за коричката:
  • 4 белтъка
  • 2 щипки лимонена киселина
  • ½ ч. ч. фина кристална захар
  • ½ ч. ч. нарязани орехи

Начин на приготвяне

  • 1.

    Маята се разтваря във водата.

  • 2.

    Брашното се разбърква със солта и се стрива на трохи с маслото. Прибавят се киселото мляко, жълтъците и разтворената мая. Тестото се оформя на мека топка, като не се меси. Разделя се на 3 топки. Оставят се да починат, докато се подготви пълнежа.

  • 3.

    Орехите се смилат фино и се разбъркват с канелата и лимоновата кора.

  • 4.

    Всяка топка се разточва тънко между два слоя хартия за печене на правоъгълник с размери 40х30 см. Първият слой се слага на дъното на тавичка върху хартия за печене. Намазва се с половината от конфитюра и се поръсва с половината от орехите. Слага се втората кора, отново се намазва с конфитюр и се поръсва с орехи. Завършва се с третата кора.

  • 5.

    Сладкишът се набожда с клечка за зъби и се оставя да постои на стайна температура 30-40 мин.

  • 6.

    Слага се в загрята фурна на 170° С да се пече около 50 мин. или докато добре се зачерви отгоре.

  • 7.

    Белтъците се разбиват на сняг с киселината, прибавя се захарта и се разбиват още 1-2 мин., докато станат стабилни и лъскави.

  • 8.

    Сладкишът се намазва с белтъците и се поръсва с нарязаните орехи. Запича се отново за 5 мин., докато леко се зачерви. Охлажда се и се нарязва.


Подходящи типове вина
Ноем. 2018
Още подобни рецепти
Коментари