Начало За нас Реклама Контакти

Плодове и зеленчуци

  • Снимка за статия Да затиснеш зеле
    Да затиснеш зеле
    Преди няколко години някакъв явно предприемчив българин опита да се пребори с кризата, като предложи на пазара нов артикул. „Предлагам камъни за натискане на кисело зеле или туршия”, гласеше ...
  • Снимка за статия Дюли през зимата
    Дюли през зимата
    Когато бях дете, с настъпването на зимата, къщата ни се изпълваше с аромати, в които тя се разполагаше удобно и за дълго.
  • Снимка за статия Тропикът на батата
    Тропикът на батата
    По неясни причини някои популярни и ценени в цял свят плодове и зеленчуци не намират своето заслужено място в българските кухни. Дори да оставим настрана деликатеси като аспержите или пък “ек...
  • Снимка за статия Броколи
    Броколи
    Петте зелени пръста на Юпитер - така фермерите в Древен Рим наричат красивите броколи, очевидно вдъхновени от плътните, гладки, светлозелени разклонения в основата на короната им. Броколите са любима ...
  • Снимка за статия Бял ли е белият зеленчук?
    Бял ли е белият зеленчук?
    Гай лан, чой сум, моа гуа, тат сои... В България все още не познаваме добре, даже никак, азиатските зеленчуци с двусрични китайски имена, но един от тях, наречен бок чой (пак чой) бавно си прокарва път към скромния...
  • Снимка за статия Кой е най-скъпият зеленчук
    Кой е най-скъпият зеленчук
    Вероятно знаете, че шафранът е най-скъпата подправка, а белият трюфел – най-скъпата гъба, но едва ли се досещате кой е най-скъпият зеленчук. Всъщност е съвсем възможно да минавате покрай него всеки ден...
  • Снимка за статия Пащърнак
    Пащърнак
    Англосаксонският обичай на неделното обедно печено е най-мащабната изява на вкусния есенно-зимен подземен зеленчук, наречен пащърнак. Той едва наскоро запо...
  • Снимка за статия Авокадо
    Авокадо
    Окончателното разделяне на Америките от Европа, Азия и Африка преди 60 милиона години, както и хилядолетната културна изолация между източното и западното полукълбо, безцеремонно прекъсната в края ...
  • Снимка за статия Лучено зелено
    Лучено зелено
    Подправки|18.04.2017
    Легендата разказва, че Марко Поло е помогнал за създаването на италианската пица, защото след завръщането си от Изтока едно китайско ястие e оставило в него неизлечим спомен и той търсил начин да го ...
  • Снимка за статия Земна ябълка
    Земна ябълка
    Вероятно повечето от нас не са обръщали внимание по селските градини на дългите стъбла със сравнително едри, почти сърцевидни листа, които започват да се извисяват в края на лятото и поне до ноември ...