Начало За нас Реклама Контакти

Подправки

  • Снимка за статия Къри
    Къри
    Подправки|05.07.2017|7
    С този термин се описват две явления - всевъзможни обилно подправени ястия в южноазиатски стил и смес от фино смлени подправки, чиято бройка може да варира от 5 до 30. Противно на господстващ...
  • Снимка за статия Лучено зелено
    Лучено зелено
    Подправки|18.04.2017
    Легендата разказва, че Марко Поло е помогнал за създаването на италианската пица, защото след завръщането си от Изтока едно китайско ястие e оставило в него неизлечим спомен и той търсил начин да го ...
  • Снимка за статия Сумак
    Сумак
    Подправки|28.03.2017
    Традционните кулнарни познания и практики може да се различават съществено дори в две съседни села, какво остава пък за две държави, дори те да споделят обща граница и природни условия. В южните част...
  • Снимка за статия Урфа пипер
    Урфа пипер
    Подправки|08.03.2017
    Как ли бихме се хранили, ако в края на XV век не беше започнал небивал обмен на култивирани растения между Америките и стария свят? Едно от тях е чушката със всевъзможните ѝ разно...
  • Снимка за статия Възходът на куркумата
    Възходът на куркумата
    Подправки|22.01.2017
    През есента Google обяви, че търсенето на информация за куркумата е най-явната тенденция, свързана с храната за миналата година в САЩ. Обяснението е, че хората все повече се нуждят от сведения за х...
  • Снимка за статия Индийски дафинов лист
    Индийски дафинов лист
    Подправки|18.11.2016|7
    Листата на дървото Cinnamonum tamala са били познати още на древните гърци под името малабатрон и са били една от стоките, които са внасяли от Индия. Именно от Азия е тръгнало знанието за тях...
  • Снимка за статия Мащерката - душата на кухнята
    Мащерката - душата на кухнята
    Подправки|26.03.2016|8
    Мащерката на пръв поглед като че ли е грозното пате на ароматния свят на подправките - тя не може да се похвали с изобилния цъфтеж на салвията, нито с вниманието, отредено на царствения босилек, нито ...
  • Снимка за статия Естрагон
    Естрагон
    Подправки|08.03.2016|6
    Позната у нас още като тарос, тази ароматна подправка е особено характерна за европейската кухня и най-вече за френската. Съществуват две основни разновидности - руски и френски естрагон, като вторият ...
  • Снимка за статия Розмарин - розата на морето
    Розмарин - розата на морето
    Подправки|22.02.2016|5
    Когато стане дума за розмарин, в съзнанието ми веднага изниква представа за Herbes de Provence и ароматно великденско агнешко, приготвено с букет от треви. Характерно най-вече за средиземноморската ку...
  • Снимка за статия Шафран – най-скъпата подправка расте и в България
    Шафран – най-скъпата подправка расте и в България
    Подправки|15.01.2016
    Древна и вълнуваща история, притеснително висока цена, великолепен цвят, неподражаем аромат. Всички тези задължаващи характеристики се носят от едно нежнолилаво есенно цвете, чиито оранжевочервени близалца (връхната...