Начало За нас Реклама Контакти

Традционните кулнарни познания и практики може да се различават съществено дори в две съседни села, какво остава пък за две държави, дори те да споделят обща граница и природни условия.

В южните части на България расте едно ниско дръвче със завързаното име дъбилен шмак, на латински Rhus coriaria. Общо взето освен да привлича някой и друг поглед с есенно оцветените си в червено листа, които наподобяват дълги птичи пера, според българите май не върши друга работа. За сметка на това в Турция смлените тъмночервени плодове на шмака се наричат сумак и са една от най-използваните подправки. Дали ще е в завършека на някоя от свежите салати като чобан салатата и тази от Антеп или поръсен върху тънко разточени лахмаджуни, гарнирани с агнешка или телешка кайма, сумакът създава неповторим баланс с ясния си кисел вкус и деликатен цитрусов аромат. Ще го срещнете и в соса на зелеви сарми с месо, както и в класическата гарнитура за лютия адана кебап от суров червен лук и магданоз. Вкусовите качества на сумака го праят много подходящ и за суха марината на меса за печене.

Подправката далеч не е запазена собственост на турската кухня. Близкият изток също често се възполза отнаситенте цвят, вкус и аромат. Едно от най-честите му приложения е като част от заатар - уханната смес от билки и сусам, която е буквално навсякъде в размирния регион.   

В България употребата на сумака навлиза и по двата канала - от Турция и чрез преселниците отпреди доста вече години от Сирия и Ирак.

Сумак може да закупите от електронния магазин Vintage club, където освен много друг интересни подправки ще намерите внимателно подбрана селекция от хранителни продукти и напитки. Своя изборможе да направите и на място в търговския център на Sopharma Towers.

от Людмил Хайдутов Март 2017
Рецепти по темата
Коментари