Начало За нас Реклама Контакти

Кускус с тиква

Снимка за Кускус с тиква
40
Време за приготвяне: 40 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Ястията с близкоизточно влияние се отличават с дръзки, но хармонично подредени и запомнящи се аромати и вкусове като тези на сладката тиква, почти горчивия кимион и накиселяващия сумак.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 ч. ч. арабски кускус
  • 2 ч. ч. зеленчуков бульон
  • 300 г тиква, нарязана на малки кубчета
  • 2 глави червен лук, нарязани на полумесеци
  • 1 ч. л. кимион на зърна
  • 1 с. л. сумак или балсамов оцет

Начин на приготвяне

  • 1.

    Кускусът се залива с 2 ч. ч. врящ бульон или вода, затваря се плътно и се оставя да набъбне 20 мин. Разрохква се с вилица.

  • 2.

    Загряват се 2 с. л. зехтин или олио и лукът се слага 7-8 мин. на умерен огън да се карамелизира. Добавя се от кимиона, разбърква се, докато се засили ароматът му. Прибавя се тиквата и се разбърква 5-6 мин. или докато омекне. Слага се сумакът или балсамовият оцет.

  • 3.

    Смесва се с кускусът. Може да се поднесе с нарязана на ситно мента.
     

Подходящи типове вина
Септ. 2014
Още подобни рецепти
Коментари