Начало За нас Реклама Контакти

Пълнена тиква с боб и дюли

Снимка за Пълнена тиква с боб и дюли
90
Време за приготвяне: 90 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Сезонността в хранененето, освен че е важна за опазането на околната среда, защото спестява значителни енергийни ресурси за отглеждане и транспорт на продуктите, показва плодовете и зеленчуците откъм най-вкусната им страна. Затова приготвяйте тази рецепта, само когато е времето на тиквите, дюлите и праза.

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  • 1 тиква цигулка около 3 кг
  • 4 с. л. зехтин
  • 2 стръка праз, нарязан на кръгчета
  • 2 моркова, нарязани на кръгчета
  • 1 дюля, нарязана на малки кубчета
  • 1 с. л. стафиди
  • 1 пащърнак, нарязан на малки кубчета
  • 1 щипка пушен червен пипер
  • 1 ч. ч. сварен бял боб
  • 2 ч. ч. сварен черен боб
  • 1 сушена червена чушка, натрошена
  •  сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Тиквата се срязва наполовина, почиства се от семките и власинките. Посолява се и се намазва с 1 с. л. зехтин. Запича се в загрята фурна на 180° С за около час, докато омекне.

  • 2.

    Останалият зехтин се загрява и в него се слагат празът, морковът и пащърнакът. Разбъркват се, докато леко се зачервят, слагат се дюлята, пушеният пипер, сушената чушка, бобът и стафидите. Всичко се оставя да поври 10 мин. Подправя се със сол и пипер на вкус. Пълнежът се сипва в запечените половинки тиква и се пече в загрята фурна още 20 мин.

Подходящи типове вина
Окт. 2017
Още подобни рецепти
Коментари