Начало За нас Реклама Контакти

Боб в гърне с маслини

Снимка за Боб в гърне с маслини
200
Време за приготвяне: 200 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Някога гърнето с боба е къкрило с часове в огнището, но макар и сготвенa в електрическа фурна, тази постна манджа има всички черти на вкусна, питателна и лесна за приготвяне селска храна.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 2 ч. ч. боб
  • 1 стрък девесил
  • 2 моркова, нарязани
  • 1 пащърнак или резен целина, нарязан на кубчета
  • 3 с. л. зехтин
  • 1 с. л. сладък червен пипер
  • 1 ч. л. пушен червен пипер
  • 1 с. л. сушени гъби – тръбенка, челядинка, манатарка
  • 1 глава лук, ситно нарязана
  • 1 червена чушка, нарязана на ивички
  • 1 зелена чушка
  • 1 люта чушчица
  • ½ с. л. джоджен
  • 1 ч. ч. натурални маслини
  •  сол на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Бобът се залива с 2 л студена вода и се слага да заври. Щом поври на силен огън 5 мин., се отстранява от котлона и се оставя да постои 1 час.

  • 2.

    Отцежда се, измива се, слага се в гърне, залива се с 1,5 л студена вода и се добавят зехтинът, лукът, гъбите, пиперът, чушките, морковите, пащърнакът и девесилът. Затваря се с капак. Гърнето се поставя в студена фурна и темепературата се вдига до 160º С. Гърнето къкри така 1,5-2 часа или докато бобът омекне. Посолява се и се добавят джодженът и маслините, разбърква се и отново се поставя за 20 мин. във фурната.

Подходящи типове вина
Ноем. 2015
Още подобни рецепти
Коментари