Начало За нас Реклама Контакти

Печена тиква с черен ориз и ментов сос

Снимка за Печена тиква с черен ориз и ментов сос
45
Време за приготвяне: 45 минути + няколко часа за ориза
I
Степен на трудност - Лесна

Не е възможно едно ястие да бъде оценено само според вкуса му. Начинът, по който изглежда, е едва ли не също толкова важен. Затова колоритният контраст на оранжевата тиква, черния ориз и аления нар веднага привлича към масата и оставя вкусовите и ароматни комбинации да свършат останалата работа.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 малка тиква цигулка, нарязана на резени заедно с кората
  • 4 с. л. зехтин
  • 1 скилидка чесън, пресована
  • 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
  • 250 г черен ориз
  •  сол и черен пипер на вкус
  • за ментовия сос:
  • 1 ч. л. лешников или сусамов тахан
  • 1 ч. л. мед
  • 3 с. л. зехтин
  • 2 с. л. соев сос
  • 1 с. л. ябълков оцет
  • 1 ч. л. джинджифил, фино настърган
  • 3 с. л. портокалов сок
  • 1 щипка портокалова кора, фино настъргана
  • 1 скилидка чесън, пресована
  • 1 с. л. мента, ситно нарязана
  • 1 с. л. запечен сусам за поръсване
  • 2-3 с. л. зърна от нар, по желание 

Начин на приготвяне

  • 1.

    Оризът се залива с 1 л студена вода и се накисва за 4 - 12 часа.

  • 2.

    Зехтинът се разбърква с чесъна и магданоза. Парчетата тиква се посоляват с морска сол и обтриват с чесновия зехтин. Слагат се в тавичка и се пекат около 30 мин. във фурна загрята на 180° ͦС.

  • 3.

    Оризът се отцежда и се залива с 300 мл студена вода и ½ ч. л. морска сол. Вари се на умерен огън 10 - 15 мин. или докато омекне. Ако е останала течност. се отцежда.

  • 4.

    За соса се разбъркват заедно всички съставки. Посолява се на вкус.

  • 5.

    Оризът се сервира в чиния, отгоре се поставят парчетата тиква и се залива със соса. Поръсва се със сусам, магданоз и зърна нар.

Окт. 2015
Още подобни рецепти
Коментари