Начало За нас Реклама Контакти

С този термин се описват две явления - всевъзможни обилно подправени ястия в южноазиатски стил и смес от фино смлени подправки, чиято бройка може да варира от 5 до 30.

Противно на господстващата сред много хора представа, къри не е индийско, а британско изобретение. По време на колониалния период англичаните се сблъскват с местната кухня, в която употребата на подправки следва определени правила и е богата на нюанси. Те обаче не са уловени от чужденците, които слагат на всички сложно овкусени ястия общия етикет къри и създават готовата подправка от предварително смлени съставки.

Главните участници в сместа от подправки са куркума, кориандър, черен пипер, кимион, кардамон.  Най-добре е да съхранявате на тъмно, в стъклен съд - куркумата, на чийто наситено жълт цвят се дължи и цветът на кърито, се обезцветява от светлината, а освен това не реагира добре с пластмаса. 

от Меню Юли 2017
Коментари