Начало За нас Реклама Контакти

Прeсни папардели с патица и гъби

Снимка за Прeсни папардели с патица и гъби
180
Време за приготвяне: 180 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Богатото ястие е една от кулинарните емблеми на Арецо - провинция в западната част на Тоскана.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за папарделите:
  • 300 г брашно
  • 1 щипка сол
  • 3 яйца
  • 1½ с. л. зехтин
  •  около 100 г грис от твърда пшеница за разточване
  • за соса:
  • 3 с. л. зехтин
  • 1 цяла патица или 1 кг патешки бутчета
  • 2 глави лук, ситно нарязан
  • 2 моркова, ситно нарязани
  • 2 стръка селъри, нарязано
  • 3 скилидки чесън, нарязан
  • 100 г панчета, ситно нарязана
  • 300 мл бяло вино
  • 400 г домати, обелени и нарязани на кубчета
  • 300-500 мл пилешки или зеленчуков бульон
  • 30 г сушени манатарки
  • 250 г пачи крак, печурки, кладница или манатарки, едро нарязани
  • 2 дафинови листа
  • 1 с. л. нарязана салвия
  •  сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Сушените манатарки се заливат със 100 мл вряща вода и се оставят за 30 мин. Нарязват се на ситно.

  • 2.

    Патицата или бутчетата се нарязват на едри парчета.

  • 3.

    Зехтинът се загрява и в него се слагат парчетата патица, докато се зачервят. Прибавят се лукът, морковите, селърито, чесънът и панчетата. Разбъркват се, докато леко започнат да се зачервяват. Слагат се пресните и отцедените сушени гъби. Разбъркват се 2-3 мин. Налива се виното. Разбърква се на силен огън, докато почти се изпари. Добавят се доматите и 300 мл от бульона. Подправя се със сол и пипер на вкус. Слагат се салвията и дафиновият лист. Щом всичко заври, огънят се намалява и се оставя да къкри на полуотворен капак около 2 часа или докато месото омекне добре. Разбърква се от време на време. Ако много се сгъсти, може да се добави още малко бульон.

  • 4.

    Парчетата патица се изваждат от соса и се обезкостяват. Отстранява се отделената мазнина от повърхността на соса. Месото се връща вътре, изважда се дафиновият лист и се проверява отново на вкус.

  • 5.

    Докато сосът се вари, брашното за пастата се пресява и се сипва на плота във формата на кладенче. Яйцата се разбиват със солта и зехтина. Сипват се в центъра на кладенчето и се замесва тесто. Накрая може да се добави шепа грис. Тестото се слага в найлонов плик и се оставя да почине в хладилник за 40 мин.

  • 6.

    Тестото се разделя на две. Всяка половина се разточва тънко с машина за паста или с точилка, като се ръси грис от твърда пшеница. Нарязва се на ленти с ширина 2,5 см, които се слагат да засъхнат леко върху дървена дъска.

  • 7.

    Пастата се вари в 3 л вряща подсолена вода за 1 мин. Прецежда се и се разбърква с лъжица зехтин и масло. Сипва се в плато. 

Подходящи типове вина
Ян. 2017
Още подобни рецепти
Коментари