Начало За нас Реклама Контакти

Амарант

Снимка за Амарант
Непочистени семена от амарант

Историята на амаранта, като зърнена храна започва независимо на две различни места. Преди 7000 години безводната долина Техуакан в Централно Мексико става сцена на целенасоченото отглеждане на  Аmaranthus hypochondriacus, високи до 2-3 м растения, с впечатляващи и пищни тъмночервени съцветия, които наподобяват пера. Дотогава праисторическото население се е възползвало от семената на дивите форми, които са били и все още са черни на цвят. Без да е изяснена напълно причината, изкуствената селекция на растението е целяла добив на светли, жълтеникави семена. Всъщност и черните и светлите семена са напълно пригодни за консумация, без да се различават особено по химически състав и кулинарни свойства. Вторият вид амарант, който е започнал селскостопанската си история в Мексико, но в южните части, е A. cruentus. Той често е с красиви тъмночервени листа и ражда много по-голямо количество семена от по-древния си сродник. В днешно време това е и най-разпространената културна разновидност.

Няколко хиляди километра на юг от Техуакан по склоновете на Андите в Южна Америка се формирал и вторият център на одомашняване на амаранта. Под човешкото въздействие тук е попаднал видът A. caudatus, който е много близък родственик на мексиканските растения, но все пак предпочита високите части, докъм 3000 м надм. в., на тропическите планини. Древните обитатели на Андите са открили начина му на отглеждане горе-долу по същото време, когато това са сторили и мексиканците, и дребните зрънца са станали един от основните източници на протеини по тези места, наред с отглежданите лами и морски свинчета. Фасулът се включва в тази група доста по-късно.

До нахлуването на испанските конквистадори в Америка, амарантът вече е бил станал една от основните селскостопански култури, а в Мексико дори е имал и статута на свещена храна.  В чест на бога на войната Уицилопочтли през май древните ацтеки съграждали от тесто от амарант огромна статуя на божеството, която след това била разрушавана и изяждана от вярващите. Религиозното празненство по условие включвало и човешки жертвоприношения, което било един от поводите през XIV век вече управляващите испанци да забранят отглеждането на амаранта в Мексико и Гватемала. Зрънцата от Андите, макар и изключително важни за изхранването, не се намесвали в църковните дела и били оставени на мира от войнстващите католици.

През 70-те години на миналия век започва новото време на амаранта и мнозина учени от САЩ посвещават изследванията си на него, на хранителното му съдържание и на механизирането на отглеждането му. Макар машини за събирането на зрънцата да са измислени, по-голямата част от насажденията се вършеят на ръка, както е било в древността. Малко е цинично, но това не е проблем при ценообразуването, защото на места като Мексико, Перу, Непал или Китай ръчният труд е евтин и амарантът има приемлива цена.

Освен безспорното високо съдържание на протеини, както и невзискателността му, една от най-важните черти на амаранта, които го правят популярен, е способността му да бъде готвен по най-различни начини. Очевидните са варене и смилане на брашно и те със сигурност се използват при приготвянето на супи, каши и тестени изделия. Но най-веселият прийом е пукането на дребните зрънца при висока температура подобно на царевицата. Миниатюрните пуканки се оползотворяват от мексиканците под формата на сладкишите alegría (на български „радост”), които представляват смес от амарант и карамел, оформена като блокчета , а за Деня на мъртвите и като черепи. В Индия подобни лакомства се наричат ладу. От брашното се приготвя горещата мексиканска напитка атоле, която е с аромата на канела и ванилия. От амарант се приготвя и централноамериканския аналог на хляба тортилите, но този вариант се среща рядко. По подобен начин от амарантово брашно в Непал се правят безквасни тънки хлябове чапати.

Съвременното положение на амаранта, като здравословна храна, задължителна за всеки човек придържащ се към вегетарианството, е обусловено от балансираното съдържание на протеини в дребните зрънца, голямото количество диетични фибри и въглехидрати. За разлика от повечето зърнени култури, амарантът е добър източник на всички незаменими аминокиселини, подобно на киноата и елдата. Така използването му в хранителния режим може да замести в най-обща степен животинските храни – месо, яйца, млечни продукти. Важно е да се знае, че семената на амаранта не съдържат глутен.

Днешните му почитатели го използват най-често сварен вместо ориз, булгур или кускус – от него се приготвят сарми, сочни ястия със зеленчуци, слага се и в различни салати. Вкусът му леко наподобява този на ядките и затова добре се съчетава и с всякакво месо.

На българския пазар амарант може да се намери най-вече в специализираните диетични магазини и щандове. Обикновено той е биологично произведен, което означава, че при строго контролираното му отглеждането не са използвани изкуствени торове и пестициди. Често дребните зрънца са и fair trade продукт и при закупуването му справедлива част от стойността му отива при производителите му – малки стопанства в Южна и Централна Америка и в Африка, а не при прекупвачите. Така златистите зрънца освен апетитни полезни ястия могат да ви дадат и малко морално удовлетворение, а от това храната ви със сигурност ще ви се стори по-вкусна. 

от Людмил Хайдутов Май 2014
Коментари