Начало За нас Реклама Контакти
Списание
Списание
Брой 17
декември 2006

КОЛЕДА за 40 минути

Снимка за списание

Традицията повелява на 24.12. на трапезата да присъстват няколко задължителни храни. В последния брой на “Меню” за годината ще намерите вариации по въпроса. И за да не се озовете в небрано лозе на следващата сутрин, сме ви предвидили и едно празнично меню, състоящо се от седем блюда, от които ще можете да избирате според плановете и предпочитанията си. Това меню става, естествено и за Новогодишната нощ, както и за отпразнуването на някой от безбройните именни дни в края на декември и началото на януари. Всички рецепти се приготвят бързо и лесно, като повечето ще ви отнемат по около 40 минути.
 

 

Модерни времена

Финокио, резене

Съществуват две основни културни форми на това растение с латинското име Foeniculum vulgare. Едната е дву- или многогодишна с листа, силно наподобяващи тези на копъра (с който са близки роднини) и почти двуметрови стъбла. Тази форма е възприето да се нарича на български резене или морач, за разлика от другата, за която се използва името финокио. На италиански с finocchio се обозначават и двете разновидности. Листата на другата форма (финокио) са същите, но дръжките им се разрастват и образуват около главното стъбло подобната на бяла луковица ядлива част.

Точно тази част е един от най-любимите на италианците есенни зеленчуци. Най-семплото предлагане на финокио е нарязано на тънки парчета и поръсено със зехтин. Тази салата е почти неизменна част от антипастите в прохладните есенни и зимни вечери. Макар и с леко неугледен вид запеченото с малко зехтин финокио придобива съвсем различен вкус, напомнящ на ядки от пиния (кедрови ядки).

Защо италианците обожават финокио и от кои рецепти е неизменна част, четете в новото "МЕНЮ".

Меню за здраве

Витамините

Безспорно най-необходимите и полезни вещества, от които нашия организъм се нуждае, са витамините. Те спомагат за растежа, жизнеността, доброто физическо и здравословно състояние, за нормалното функциониране на организма, активират и регулират метаболизма, настройват организма за функциониране при висок коефициент на полезна работа. В сравнение с поемането на други хранителни вещества, количеството на приетите витамини е минимално. Същевременно недостигът дори на един витамин може да постави в опасност целия човешки организъм. За съжаление обаче всички витамини не могат да бъдат произведени от нашия организъм, поради което ги приемаме чрез храната или различни видове добавки. Според последните проучвания обаче свръхдозата може да доведе до много неприятни последици и дори сериозно да навреди на здравето ни. Това не бива да ви притеснява и да ви отказва от по-голямото количество плодове и зеленчуци, защото всеки един продукт съдържа различни количества и видове витамини.

От този брой на "МЕНЮ" ще научите кой хранителен продукт какви витамини съдържа и какво е неговото действие върху нашия организъм.

Меню за здраве

Непоносимост към определени храни

Колкото и да са полезни някои храни като мляко и млечни продукти, плодове, хляб и др., има хора, които физически не ги понасят. Тази непоносимост, в определени случаи дори алергия, лишава хората от посочените храни. Напоследък обаче за много от тях има заместители. Важно е да се знае кои точно съставки са вредни за пациентите, за да могат да търсят съответните алтернативи.

За непоносимостта към фруктоза и глутен, симптомите им, диагностицирането и начините за справяне с тях, четете в новото "МЕНЮ".

АБВ на готвенето

Ние да не сме лукови глави?!

Кой продукт бихте определили като царя на кулинарията? Трюфели? Гъши дроб или черен хайвер от иранска белуга? Всички тези продукти са скъпи, но са много далеч от титлата, защото тя съвсем закономерно се присъжда на нещо много невзрачно, но пък вездесъщо - лука. И то не праз, не пресен, а най-обикновен стар кромид. Защото закъде сме без една глава лук, нищо че някои хора твърдят, че щом жената готви, винаги й остава половин глава, независимо от размера на лука, гозбата или самата готвачка.

Защо плачем, когато белим лук и как можем да се справим с този проблем? Защо никоя гозба не е същата без кромид лук? Малко история и още интересни приложения - четете в новото "МЕНЮ".

Биомесото е по-крехко и по-здравословно

Интервю с консултанта към фондация "Биоселена" Ерик Майли

По цял свят все повече потребители търсят биологично произведени селскостопански продукти - от плодове и зеленчуци, през вино и други напитки, та до месо и млечни храни. За тях се знае, че не са използвани вредни химикали, при обработката на почвите не се влагат хербициди и пестициди, тори се пестеливо и предимно органично, а животните не се угояват интензивно и не получават хормони, за да трупат бързо телесна маса. В световен мащаб биоземеделието заема все по-голям пазарен дял, но като цяло конвенционално произведените стоки все още са масовата практика.

В България понятията био, еко, органично и пр. добиват известна популярност едва от няколко години. Първите продукти, стигнали до клиентите, са кисело мляко, мед и билки. През ноември обаче се заговори и за биоговеждо. Проектът вече е стартирал в две ферми в Троянския Балкан, а първото месо, сготвено от Ути Бъчваров, беше представено на журналисти от Фондация "Биоселена" в края на месеца. Фондацията си е поставила за цел да подпомага български стопани за биологично земеделие, като ползва опита на Швейцария.

Консултант от швейцарска страна е Ерик Майли. Интервю с него можете да прочетете в "МЕНЮ".

Пазарен съветник

Краве масло

Във Варна съм чувал да казват на кравето масло "истинско масло", за да го отличават от слънчогледовото олио, което също наричат масло. И когато казват така, варненци влагат нещо много специално, защото маслото, добито от краве мляко, заслужава наистина уважение.

Неслучайно в българския език имаме поговорката, че всичко върви по мед и масло, а еквивалентът на немски пък е "Alles in Butter", т.е. "Всичко е по масло". Корените на този идиом са в Средновековието, когато ценни и чупливи неща са се пренасяли, потопени в течно масло. При изстиването си маслото се е втвърдявало и така е опазвало стоката. След пристигане на място, маслото се е разтопявало и нещата са се изваждали невредими. А пък английската дума за пеперуда Butterfly идва от средновековното вярване, че вещиците се превръщали в хвъркатите насекоми, за да крадат маслото на селяните.

В новия брой на "МЕНЮ" ви разказваме малко за историята на маслото. Какъв е неговият състав, как се произвежда, какви видове масло има. Каква е нормативната уредба в България и какво трябва да бъде кравето масло според Българския държавен стандарт.