Начало За нас Реклама Контакти
Списание
Списание
Брой 76
септември 2014

Чушки

Северна Албания, Турски гозби

Снимка за списание

Въздухът ухае на печени чушки. Новият брой 76 на списание "Меню" също.

Преходът между лятото и есента е апогеят на ароматния зеленчук, който идва от Америка, но за да стигне до нашите места, минава през Египет, Персия и Цариград. След дългия път го посрещаме подобаващо и народната селекция създава огромно разнообразие от сортове и още повече вкусни ястия. Село Куртово Конаре е едно от българските места, в които чушката е от огромно значение.

Тя е добре приета и в Турция включително и в един от най-интересните кулинарни райони - Югоизточен Анадол, където задочно ще ви заведем. С текст и снимки ще ви разкажем и за частица от Северна Албания - място, все още непознато за мнозина.

Ще обърнем внимание и на бирата, за която Магдалина Генова разказва в обширен материал, посветен на историята, стиловете и новото развитие на тази многолика напитка. 

Десертите в този брой пък са с круши - ароматни, сладки, но и леко тръпчиви.

 

 

 

 

Къде може да намерите списание МЕНЮ

От този брой списание МЕНЮ вече се разпространява в цялата страна в обeктите на "Разпространение на печата" и Lafka.

 

Рецепти в брой 76:

Постни ястия:
Пълнени чушки със зеленчуково къри
Кускус с тиква
Булгур с гъби, праз и домати
Задушена целина в портокалов сок
Карфиол с таханов сос
Пълнени зелени чушки
Кашък салата

Безмесни ястия:
Пълнена питка с чушки и сирене
Пълнени чушки с ориз
Пълнени чушки със сирене
Салата от домати,нар и сумак
Пиде с ароматни подправки

Ястия с риба:
Салата с нахут, авокадо и риба тон
Средиземноморски доматен пай с артишок и аншоа

Ястия с месо:
Телешко с чушки в уок
Супа топчета с кисело мляко и джоджен
Пилешка супа с бадеми
Пълнени чушки с кайма
Пиле по гръцки
Хюнкяр беенди
Пълнен хляб

Десерти;
Чийзкейк с авокадо и лайм
Кюнефе
Сладкиш с круши и бадеми
Поширани круши
Чийзкейк с круши и малини
Кокосова торта с цветя
Шекер паре

 

И още:

Време за чушки

Модерни традиции
Супи ала турка

Българска кухня
Пълнени чушки

5 продукта
За блажни и постни дни

Бързи рецепти
Веган идеи по турски

Меню с приятели
Вкуснотеката на Ани Шакарян-Маринова

Световно меню
Югоизточен Анадол

Сезони
Османска кухня за късно лято

Неустоимо
Това е крушата

Меню навън
Ресторант Т & М

От натура
Куртово конаре - селото с големите капии и розовите домати

Меню надалеч
Албания, храна за душата

За храната отговорно
Тера Мадре Балкани 2014

Тенденции
Бира

Читателско меню