Начало За нас Реклама Контакти
Списание
Списание
Брой 1
юни 2005

Пролетни зеленчуци

Снимка за списание

 

В този брой ви предлагаме следните рецепти:


Суфле от спанак
Сезонна салата с хрупкав бекон
Огретен от аспержи и бадеми
Каша от коприва с яйца и орехи
Френска крем супа от зелена салата
Ризото със спанак и сирене Горгондзола
Ориз с гъби, лапад и маслини
Пай с месо и картофено пюре
Петровски пилешки курбан
Пълнени пилешки бутчета с "Дунавия"
Пилешки крокети
Пилешко филе със зеленчуци в хартия
Салата от скариди със сос от пресен копър
Крем "Ягодово изкушение"
Шоколадова торта с пияни вишни
Зелен кейк със спанак и кренвирши

 

 

Зехтинът

Древно изкуство с модерна технология

Благодарение на древните критяни, изобразили маслинови дръвчета още преди 6000 години, днес човечеството се радва на мазнина с отличен вкус и несравними здравословни качества. За зехтина сигурно са изписани почти толкова тома книги, колкото и за виното, което изобщо не бива да учудва, защото това са две от първите земеделски култури, познати на човека...

Какъв зехтин има на българския пазар и кой за какви ястия е подходящ?

Но знайте - испански, френски или италиански, всеки си има свой вкус. Така че - следвайки съветите ни, открийте своя и му се наслаждавайте.

Петровден

Празникът в чест на светците Петър и Павел

Празникът е в чест на светците Петър и Павел и за предпазване от огън, пожар, гръмотевица и град. 
В някои краища Павловден се празнува отделно на 30 юни и се нарича Пальовден (от глагола паля). 
На празника не се работи. Коли се петел или пиле, а от първите ябълки петровки се раздава за мъртвите. 

Какви са легендите свързани с великите апостоли Петър и Павел. И на на последно място каква е традицията за празничната трапеза на този ден...

заедно с интересни рецепти със съвременен привкус - в първия брой "МЕНЮ".

АБВ на готвенето

Прощъпулник

В готвенето, както при всяка друга човешка дейност, има няколко основни принципа, техники и понятия, които всеки, който е решил да изпита удоволствието от това изкуство, би трябвало да владее. В рубриката "АБВ на готвенето" ще се опитаме да ви обясним лека-полека кое как става. Така постепенно ще съберете един справочник, който винаги ще ви е подръка.
Започваме с водата и основните готварски техники, за които се използва тя.

Варене, варене на пара, поширане, къкрене, задушаване, продължително варене. Щом сте попаднали в тази рубрика, вероятността поне една от тези техники да ви е абсолютно непозната. Не се плашете, а четете. Ние ще ви помогнем всички страшни думи, свързани с кухнята, да са забавление за вас. 

Това за какво е?

Кошничка за готвене на пара

На пръв поглед прилича на надупчена метална топка. Ама не е съвсем топка, по-скоро на яйце с дръжка мяза, при това срязано по средата. А разгънат, този уред може да ви се стори като НЛО или като сателитна антена. Само че сателитни антени не се продават на щандовете за домакински уреди, за летящите чинии да не говорим. Тях и в НАСА дори ги няма.
Така, издадохме вече, че това приспособление се пазарува от "Домашни потреби". Но за какво ли служи? Определено не е гевгир или сито за пресяване на брашно.

Може би се досещате - това е кошничка за готвене на пара. От броя ще разберете още как и за какво точно се използва тя и какви са преимуществата й.

Меню за здраве

Пресни плодове и зеленчуци, който не яде...

Пресни плодове и зеленчуци който не яде, както се казва в една популярна детска песничка, той голям не ще да порасте, но …(ще кажем ние) няма да бъде и здрав.

В какво се изразява тяхната висока хранителна стойност? И защо наистина са токова полезни пресните плодове и зеленчуци ще научите от доц. д-р Светослав Ханджиев, председател на Сдружението за здравословно хранене и храни.

С деца на масата

Проблеми с апетита

Апетитът при децата и юношите всеки ден е различен и не бива да се притеснявате, ако детето днес яде, сякаш е гладувало три дни, а утре само ровичка с вилица из чинията си и едвам преглътне два-три залъка. Ако обаче липсата на апетит продължи по-дълго и детето започне да слабее, непременно потърсете лекарска помощ, за да изясните причините.

При отсъствие на физическо заболяване трябва да се замислите за други причини, като например психически. Това могат да бъдат проблеми в училище, конфликти с родителите или приятелите или пък първи любовни терзания. При момичета в пубертета не бива да се изключва възможността за анорексия или булимия.

А дали наднорменото тегло в детската и юношеската възраст може да се окаже по-късно в основата на много тежки заболявания?

Пролетните зеленчуци

Избор, подготовка и приготвяне

Съвети за избор, подготовка и приготвяне на пролетните зеленчуци - спанак, салати и марули, зелен фасул, аспержи, моркови, тиквички.

Те са неизменна част от менюто ни, но винаги има още какво да научим за тях. Прочетете го.

Не пропускайте и основните техники за приготвянето им - бланширане, мачкане и пюриране, според вида им.

Липовите листа

Как да ги съхраняваме?

Кога и откъде се берат липовите листа? Какви трябва да са те и има ли специфики при брането и съхранението им?