Начало За нас Реклама Контакти
Списание
Списание
Брой 34
март 2010

Домашен хляб

Бургундска кухня, Шоколадови десерти

Снимка за списание

Рецептите за хляб, които ви предлагаме в този брой, стават и за приготвяне в домашна хлебопекарна, но в оригиналния им вариант тестото се меси на ръка. Когато човек има време и желание, съприкосновението с брашното и еластичното тесто е успокояващо и приятно.
Освен хляба, който обикновено е основна храна за великденските пости, на следващите страници ви чакат и доста други безмесни рецепти. А непостещите биха могли да пробват някоя от класическите рецепти от Бургундия, където вкусната храна и доброто вино са религия. И за десерт, да си доставят удоволствие с нежен сладкиш със силен шоколадов вкус.

 

Домашен хляб

 

"В ерата на хляба" е кратка ретроспектива от Людмил Хайдутов на многовековната история на хляба от ранните му години през неолита до съвременните здравословни тенденции.

Благовещение

С блага вест и прясна риба

Благовещение, на 25 март, е един от най-радостните християнски празници - това е денят, в който архангел Гавраил предава на Дева Мария благата вест, че е избрана да роди Спасителя, сина Божий Исус Христос - точно девет месеца преди Коледа. Чества се както от Източноправославната, така и от западните църкви още от VII век.

Ядките

Здраве, скрито в черупка

В рубриката "Порция здраве" Елица Константинова разказва за разлчините видове ядки и техните безбройни полезни свойства.

Упражнение за виртуози

 

Ивелина Иванова, шеф-готвачът на списание "Меню", за пореден път ви предизвиква да сътворите у дома истинска авангардна рецепта. Този път тя съчетава мексиканската и италианската кулинарни традиции, както и бял шоколад с черен хайвер.

A la bourguignonne

Бургундска кухня

Жаби и охлюви, пилета в цветовете на френското знаме и снежнобели говеда, както и непоклатими световни кулинанрни класики са символите на Бургундия - земя, отдадена на култа към добрата храна и великолепното вино. 

В сърцето на виното

 

Веселна Маринова се опитва в кратък текст да разкаже за най-известната и необятна бургундска забележителност - виното.