Начало За нас Реклама Контакти
Списание
Списание
Брой 20
март 2007

Хлябът

Снимка за списание

Няма страшно. Запрятайте ръкави и слагайте дългата престилка. 

 

Насъщният

 

Хлябът е една от най-древните храни на човеците. Слезли-недослезли от дърветата, нашите прадеди първо тръгнали да събират корени и грудки, а когато поулегнали и се заседели по-дълго на едно и също място, започнали да се оглеждат и за нещо по-така. Най-напред мъжете хукнали на лов и риболов, защото само от грудки не се живее, нали. И след като утолили глада за протеини, от което пък им пораснал мозъкът, хората поумнели и се усетили, че към мръвката е хубаво да има и комат хляб. В началния стадий намирали диво растящи житни култури, чиито зърна смилали на едро между два камъка, а така полученото брашно размесвали на гъста кашичка. Тази кашичка служила дълги години като гарнитура към бизонско, маймунско и всякакво друго месо. И понеже по онуй време не е имало писменост и съответно не разполагаме с достоверни източници, не знаем кога и как от тази каша е била изпечена първата плоска питка върху нагорещен камък. Има вероятност това да е било резултат на някаква грешка или инцидент, както е ставало много често в човешката история. Примерно някое будно детенце, тичайки из стана, е бутнало купата с каша. Съдържанието се изляло и попаднало върху жежък камък от близкото огнище. Майката на малчугана, още не знаейки, че пред нея е застанал първият хлебар, тръгнала да раздава правосъдие, но преди това решила да опита от тази кора, която се била образувала върху камъка и която изпускала приятен аромат.

 

Да си омесим хляб

 

Омесването на хляба е една от най-магическите дейности в кухнята. Никой не може да устои на димящия изкусително ароматен зачервен самун, току що излязъл от печката. Дори ароматът му трудно може да се опише – с нюанси на карамел и мляко, на зряла нива, на... бебе. А удовлетворението от прекрасния резултат е неописуемо.

В този брой ще ви научим как да си приготвяте маята - прясна и суха. Не сме пропуснали и основната рецепта за бял хляб, техниките за месене на ръка и с кухненски робот. А що ли за тайнство е втасването и оформянето на тестото.

И накрая - печенето, глазурите и поръските.

Най-често срещаните митове за хляба

 

В този брой ще отречем четирите основни мита за хляба, а именно:
- Белият хляб е безполезен. Той няма хранителна стойност.
- Пълнозърнестият хляб е по-хранителен.
- От хляб се пълнее.
- Диетичният хляб води до отслабване.

Къде грешим с хляба в нашата диета - само в новото "МЕНЮ".

Основни видове здравословен хляб на нашия пазар

 

Руски черен хляб, австрийски хляб, баварски хляб, многозърнест хляб, 100% ръжен хляб, царевично-пшеничен хляб и хляб без брашно. Отделили сме внимание на всеки един от тях като състав, химичен състав на 100 г хляб, енергийна стойност и здравни ефекти.

Изберете най-подходящия за вас и му се насладете.

Модерни времена

Нахут

На територията на  Югоизточна Турция и Сирия покрай пътища, ниви и на други буренливи места няколко вида дребни растения с перести листа и ситни жълтеникави цветчета пазят спомена за една от най-важните стъпки в развитието на човешката цивилизация. Преди около 9000 години по тези места е започнала новокаменната епоха, като белег за началото й е целенасоченото отглеждане на диви растения за храна. Едни от първите селскостопански култури са споменатите растения от род Cicer от семейството на фасула, лещата и граха. С развитието на  земеделието отглежданите растения се променяли заради  изкуствения подбор, извършван от човека, и така се появил Cicer arietinum, културният нахут.

За видовете нахут и мястото му в различните кухни, четете в новото "МЕНЮ".

Меню за здраве

Храни за красота

Всеки знае, че правилните храни поддържат стройно и здраво тяло. А както са казали древните римляни, в здравото тяло се крие и здрав дух. По-малко известно е обаче, че определени продукти придават блясък на косата, карат кожата да свети и правят ноктите по-здрави. Запасен с тези факти, човек като погледне друг човек, би могъл да каже, дали той се храни добре и дали приема достатъчно течности.

От новото "МЕНЮ" ще научите защо водата, сьомгата, лененото семе и авокадото, горските плодове и пъпешът, както и ядките и зърнените зародиши са изключително полезни за човешкия организъм, както и 10 стъпки за здравословно хранене.

Да си знаем правата

Измамните етикети

Случвало ли ви се е да сте на пазар в голям магазин за хранителни стоки, който е на самообслужване, и да установите, че цената за даден продукт, обозначена на рафта е една, а в касовата бележка е друга? Или пък следния случай: Слагате в количката примерно един пакет ориз, на който ясно се мъдри отделен етикет с цена, а на самата опаковка има баркод, който за простосмъртния потребител не означава нищо друго освен няколко по-тънки и по-дебели чертички, поставени една до друга. Отивате на касата и там любезната касиерка прекарва ориза пред четящото баркодове устройство, нещо изписуква и от касовия апарат излиза бележка, на която пише друга цифра, различна от тази на етикетчето, лепнато на опаковката. В близо 100 % от случаите тази сума е по-голяма от онази, за която сте приготвили пари.

Ако сте попадали в подобни ситуации, сигурно знаете, че най-често следва сблъсък със стена. Касиерката вероятно повдига рамене и казва: "Ами това ми е записано в компютъра, аз нищо не мога да направя". И е права, защото не е тя виновна, че на етикета или на рафта пише едно, а компютъризираната каса изплюва друго. Всъщност вината е в нейните колеги, които зареждат рафтовете, лепят етикетите по стоките, поставят табелките с цената пред тях и въвеждат за всеки отделен баркод съответната цена. Така че не бързайте да вдигате скандал на жената, затворена в малката си клетка. Тя и без това цял ден работи с пари и трябва да е много концентрирана, защото всяка липса от касата в края на работния й ден се удържа от заплатата й.

Но да погледнем от правната страна на въпроса. Вие като клиент сте в правото си да настоявате да платите това, което е изписано на етикета. И то не защото "Клиентът винаги е прав", а защото съществува Закон за защита на потребителя. Какво пише в този закон, който е в сила от 10 юни на миналата година и какво да направим в този случай - в новото "МЕНЮ". Не сме пропуснали и координатите на Комисия за защита на потребителите и Българска национална асоциация на потребителите.