Начало За нас Реклама Контакти
Списание
Списание
Брой 9
март 2006

Сирене

Снимка за списание

Сиренето

Не само за мишки, но и за хора

В този брой, предхождащ Сирни Заговезни, ще ви разкажем малко за историята на сиренето и легендите около нея.

Ще ви запознаем и с някои от най-прочутите сирена в света, а именно - камамбер, бри, рокфор, горгондзола, моцарела, рикота, грюер и чедар.

 

Благовещение

25 март

В Календара на християнската църква празникът е утвърден през VII в. На този ден, девет месеца преди рождеството на Христос, на Богородица се явява архангел Гавраил. Той й съобщава, че ще стане майка на сина Божий. Тази хубава блага вест дава и наименованието на празника - Благовещение.

Четете в "МЕНЮ" каква е трапезата за празника на Благовест, Благовеста, Благовестин, Благо, Благой. Какви са поверията и обичаите, свързани с този ден.

С деца на масата

Ах, тази трудна възраст

С какво трябва да е съобразено дневното меню на децата в юношеска възраст. Защо подрастващият организъм има по-високи нужди от незаменимите и жизненоважни вещества - белтъци, витамини, минерали. Четете в "МЕНЮ" и какви храни трябва задължително да включва ежедневният хранителен прием.

История, митове и легенди

Непознатите макарони

В този брой ще ви разкажем с какво са се прочули сестрите Макарон - сладки, приготвени от смес от яйчени белтъци, захар и бадемово или кокосово брашко, изсушена на слаба фурна. Сладките едновременно са хрускави (повърхността) и меки (вътрешността) и се топят в устата. Това са добре познатите ни целувки.

Ще ви разкажем за видовете целувки, кои са най-добрите в света и някои от основните рецепти за приготвянето им.

Меню за здраве

Антистрес терапия

Защо са полезни бадемите, боровинките, рибата тон, мюсли и хрупкавите оризови закуски? Кога трябва да ги хапваме и как ще ни отърват от натрупания стрес - четете в "МЕНЮ".

АБВ на готвенето

Домашна моцарела и домашна рикота

Ако сте експериментатори в кухнята - този брой е за вас. Предложението ни този път е как можем в домашни условия да си направим моцарела и рикота. Не е много сложно. Нужно ви е само прясно мляко и малко търпение.