Начало За нас Реклама Контакти
Списание
Списание
Брой 31
ноември 2009

Целината - завръщане към корена

Андреевден, Тапас парти

Снимка за списание

 В този есенен ноемврийски брой на "Меню" ще се опитаме да ви дадем един по-различен поглед върху добре позната целина, от която могат да се приготвят дори фини десерти. Ще намерите и интересни съчетания от различни варива, с които ще спазите традицията на Андреевден. Можете да опитате и вкуса на Испания под формата на тапас парти. Ако пък искате истински да впечатлите любим човек или скъпи гости, можете да пробвате нашата авантюристична шопска салата - освен с нетрадиционния си вид тя изненадва и с един фюжън подход в обработването на отделните ингредиенти. 

А какво е есента без зрели круши, запечени с хрупкава захаросана коричка, с малко марципан и ванилов сос или пък без сочен карамелов пудинг с фурми? Разбира се, не сме забравили и ценителите на шоколада. Тях ще вдъхновим с шоколадов мус, орехови целувки, фини бисквитки и екзотични плодове във форма на торта. 

 

 

 

Роден аромат на целина

 

Ако се направи списък на растенията, присъстващи в менюто ни и районите им на произход, онези, които обитават в диво състояние нашите земи, няма да са много. А ако става въпрос за популярни зеленчуци, ще се броят на пръстите на едната ръка: морков, киселец и... целина.
В материала на Людмил Хайдутов ще научите още много факти и кулинарни възможности на този познат, а може би не чак толкова, зеленчук.

 

Светъл ноемврийски ден

Андреевден

На 30 ноември православните християни отбелязват деня на свети Андрей, брат на свети апостол Петър. Той е наричан още Първозвани, понеже пръв сред дванайсетте апостоли е повикан да тръгне след Исус Христос.

Как се чества веселия есенен празник у нас и по света ще разберете от материала на Любомир Бояджиев. 

 

Сметаната в близък план

 

Елица Константинова разкрива млечнокиселия и много вкусен характер на този традиционен продукт. 

 

Тапас парти

или фиеста с миниатюри

Веселина Маринова ви кани на вкусна и безгрижна обиколка из испанските тапас барове.

 

Каперсите

Едно пътуване от камънака към чинията

Въпреки че каперсите триумфално шестват из "Меню" почти от самото му създаване, едва сега дойде времето Людмил Хайдутов да им отдели напълно заслужено по-специално внимание.

 

Шопска салата за авантюристи

 

В авторската авангардна рецепта на Ивелина Иванова съчетанието на японска, мексиканска и френска кухня, дава по удивителен начин, познатия и любим на българите аромат, но с различна текстура и усещане за вкус.

 

Био, еко или органично?

 

Тук ще намерите отговора на въпроса "Какво се крие зад тези думи, когато става въпрос за храна?".