Начало За нас Реклама Контакти
Списание
Списание
Брой 79
март 2015

Леща

Медени десерти, Индийски дал

Снимка за списание

По пътя към пролетта храната ни се променя заедно с времето и дължината на деня. Но има продукти, за които всеки момент е подходящ. Един от тях е лещата – тя е близо до нас от хилядолетия и винаги е безукорно вкусна. А напоследък и много вълнуваща – с непознати разновидности от близо и далеч и в нови кулинарни роли.

Макар новият брой 79 на МЕНЮ да е посветен на дребните лещени зрънца, в него ще намерите и много други хранителни герои: десерти с мед, индийски дал ястия с екзотични варива, спанак и агнешко месо. А за да сте готови за пролетните празници, ви предлагаме няколко идеи за апетитни сезонни рецепти, за козунаци и дори за великденски яйца, боядисани с билки и подправки.

 

И както всеки път ще ви заведем на вкусни пътувания – до Южна Албания и нейните традиционни храни, както и до Главната на Пловдив и нейната сладка страна. Освен това ви каним и на гости при шеф Ивайло Игнатов от софийското бистро Grape Central и при Йоана Петрова, с която представяме първата ѝ книга „Аромати от сърцето на дома“, издадена от Gourmet Publishing.

Рецепти в МЕНЮ 79: 

Постни ястия
Предястие от зелена леща, зеленчуци и розов лук
Спагети със сос с червена леща
Супа от боб мунг

Безмесни ястия
Папуда с кашкавал на фурна
Дал макхани
Дал фрай
Чана дал
Спаначено къри с яйца
Билков тарт с аспержи
Салата с ягоди, синьо сирене и карамелизирани орехи
Кускус с кашу и кайсии
Рикота с мак и розмарин, сладко от горски плодове и салата от спанак и рукола
Печена тиква с червено цвекло, сушени домати, маслини, пресен босилек и бяло сирене

Ястия с риба
Блини с домашно маринована сьомга

Маринована сьомга с млечен крем и мързеливо гуакамоле       

Ястия с месо
Мусака с агнешко и кафява леща
Солени мъфини със спанак
Агнешки шиш
Агнешки пържоли с артишок и доматчета
Пълнена агнешка плешка с шамфъстък и ароматно масло

Десерти
Брауни от червен боб адзуки
Сладкиш с брашно от рожков и сладко от фурми и бадеми
Нуга сладолед с ягодов сос
Козунаци с плънка
Дъвчащи медени бонбони
Медени кексчета
Медовик

И още:

Време за леща
Напред с лещата!
Модерни традиции
Знаете ли този боб?
Световно меню
Леща по индийски: с подправки и любов
Бързи рецепти
Аламинути в зелено
5 продукта
П(бе-е)ет съставки
Меню с приятели
Аромати от дома на Йоана
Сезони
Пролетта е вкусен празник
Вещи в занаята
Боядисване на яйца с естествени багрила
Неустоимо в стъпки
Козунаци с плънка
Неустоимо
Сладки и медени
Меню навън
Ивайло Игнатов от Grape Central
За храната отговорно
Старият месар
В близък план
Зехтин в кухнята
Справочник
Сладки отбивки по Главната на Пловдив
Меню надалеч
Вкусът на Албания, непознат и близък