Начало За нас Реклама Контакти
Списание
Списание
Брой 67
май 2013

Зелено

Пресен лук и чесън, Малтийска кухня

Снимка за списание

Сезоните винаги са били изключително важни за човешката храна и едва в последните няколко десетилетия е възможно да се приготвят ястия с продукти, които са отгледани извън естественото им време. Тъй като въобще не сме почитатели на подобни темпорални обърквания, защото те не гарантират добро качество, посветихме майския брой 67 на МЕНЮ на пролетните листни зеленчуци и най-вече на техните лучени представители.

 

В този брой поставяме началото и на две нови рубрики. В „Сезони” ще намерите рецепти, които са подходящи за настоящето време на годината, и които са малко по-сложни за изпълнение.

Уважението ни към родната кулинарна традиция пък ни провокира да създадем рубриката с простичкото, но достатъчно описателно заглавие „Българска кухня”. Тук ще представяме познати и може би позабравени ястия, чието съхраняване във всекидневното ни живот е важно, защото културата не може без корени. В същата тема е и увлекателната статия на Елеонора Гаджева за уникалния колбас нафпавок от разложкото село Горно Драглище.

Едва ли не като контрапункт на националните традиции е текстът на Магдалина Генова за една сравнително нова тенденция в световното ресторантьорство. Нелегалните ресторанти са ъндърграундът на кулинарията, а готвачите в тях – загадъчни и вдъхновени малки богове на храната.

Елица Константинова и Дани Райкова ни повеждат на вкусни средиземноморски пътешествия съответно в Малта и Малага, а пък нашият екип ще ви запознае с Гергана Димитрова – един от най-редовните курсисти в Кулинарно училище „Меню” и наша приятелка, с шеф Денница Дойчева от столичния ресторант „Лаванда” и с екипа на веригата „Кактус” и нейния създател шеф Иван Манчев.

 

Ето рецептите в новото МЕНЮ 67:  

Безмесни ястия

Пресни картофи с пюре от зелен лук и киселец

Баница на тиган със спанак и пресен лук

Тарта с камамбер и домати

Палачинки с тиквички

Студена салата от паста

Зелник с пресен лук и извара

Супа от тиквички, грах и сирене

Салата от прясно козе сирене с рататуй от зеленчуци

 

Ястия с риба

Пролетни рулца с риба тон

Сьомга в червено вино с репички

Римска салата

Риба със зелен лук и орехи

Печена пълнена риба

 

Ястия с месо

Зелен фасул с пилешки крилца в ароматен чеснов сос

Левурда с яйца и наденички

Патешко конфи със спанак, радикио и нар

Печени пилешки бутчета с домати и маскарпоне

Сочни картофи на фурна

Бавно печено агнешко бутче

Пилешки бутчета по неаполитански

Заек с маслини

Руладина от патица пълнена с гъши дроб

 

 

Десерти

Чийзкейк с ягоди

Торта с круши и рикота от Амалфи

Агнеса

Бамболони

Гевречета с меласа

Декорирано сладоледено руло

Брауни бисквити

Шоколадов сладкиш с крокан

 

И още:

Време за зелен лук и чесън

 

Модерни традиции

Деликатно и прецизно а ла Денница Дойчева

 

Сезони

За любители и майстори

 

Меню с приятели

Гергана Димитрова в кухнята

 

Българска кухня

 

Световно меню

С малтийска лодка по Средиземно море

 

Неустоими десерти

 

Посоки

Кулинарен ъндърграунд

 

Меню навън

Плантацията на „Кактус”

 

От натура

Нафпавок от Горно Драглище

 

Порция здраве

Пролетна аптека в градината и кухнята

 

Меню надалеч

В кухнята на Малага

 

Читателско меню