Начало За нас Реклама Контакти
Списание
Списание
Брой 15
октомври 2006

Оризът

Снимка за списание

Този брой посветихме на онези дребни бели, жълти или кафяви зрънца.  

 

 

 

 

АБВ на готвенето

Как и какъв ориз да си сварим

Днес на кулинарите по цял свят са познати десетки видове ориз. Те се делят най-групо на две групи - с високо съдържание на глутен и с по-малко глутен, затова пък с повече нишесте.

За белия и кафявия ориз, за ориза за суши, за дивия и зеления ориз ще ви разкажем в новия брой на "МЕНЮ". Ще научите ориз за кои ястия е най-подходящ и колко време и колко вода са необходими за приготвянето му. Не сме пропуснали и няколко рецепти за пилаф.

С деца на масата

Искам вода!

Познат трик за отлагане на лягането при децата е в последния момент да поискат чаша вода. В повечето случаи обаче те не са жадни, а просто си търсят начин да разиграят мама и тате. И ако вечер желанието за поемане на течности става почти непреодолимо, то често през деня дечицата не пият достатъчно вода.

Колко и каква вода трябва да пият децата? Защо сладките газирани напитки са сериозна предпоставка за проблеми с телесното тегло? Как да накараме децата да пият повече вода?

Отговорите на тези и други въпроси свързани със здравето на растящите малчугани - в "МЕНЮ".

Меню за здраве

Нови тенденции в храненето ІІІ

Замисляли ли сте се за храните, които допринасят за доброто ни настроение. Сигурно дори не предполагате, че както има Functional Food, т.е. функционална храна, има и Mood Food. А тя също има своите здравословни правила и аспекти.

В този брой ще ви разкажем как въглехидратите влияят на добрия ни душевен тонус. А защо ли трябва да ядем ориз и спагети? За връзката между шоколада, лютите чушки, рибата, ядките и нашето щастието - чете в "МЕНЮ".

Меню за здраве

Ядките - дар от природата

Според едно проучване, хора, които консуминат поне 100 грама ядки седмично, страдат много по-малко от сърдечносъдови болести в сравнение с тези, които не ядат. За да постигнете здравословен баланс, ви препоръчваме да хапване по шепа ядки на ден, най-добре е да са сурови и разнообразни.

В този брой ще ви разкажем защо откъде идват и защо са жизнено важни за човешки организъм ядките. А именно - бадеми, нахут, кашу, орехи, лешници и фъстъци.

История, митове и легенди

Сосът

Какво е едно ястие без сос? За мнозина отговорът е ясен - сухоежбина. А всеки, който поне веднъж е сготвил нещо със сос беарнез например, знае, че самият сос често се оказва най-трудната част от цялата работа. Затова в този брой на "МЕНЮ" ще ви запознаем с основните сосове - айоли, беарнез, холандез, бешамел и велуте. Не сме пропуснали и кафявите сосове. На каква основа е всеки сос и за какви ястия е подходящ - четете в "МЕНЮ".

Пазарен съветник

Бяло саламурено сирене

Кои според "МЕНЮ" са четирите най-добри сирена на нашия пазар - четете в новия брой.