Начало За нас Реклама Контакти
Списание
Списание
Брой 26
септември 2008

ЕСЕН с вдъхновение

Заешко месо, Меню под пара, Индийска кухня

Снимка за списание

В кулинарния есенен натюрморт подредихме вкусове, цветове и аромати, които представят сезона в най-ярката му светлина. Има любими зеленчуци в нетрадиционни превъплъщения, апетитно месо в няколко варианта, идея за екзотична подправка, с която да обогатите колекцията си от ухания в кухнята. Предлагаме ви и да преоткриете вълшебството на храната, приготвена в глинени съдове.

 

 

В есенното меню ще намерите:

Есен в кухнята

Чушката - Зеленчуковият рог на изобилието

Чушката до такава степен се е превърнала в част от живота ни, че надали днес някой се замисля, че тя е пристигнала по нашите земи едва преди няколкостотин години, към средата на XV век, донесена от пътуващи венециански търговци. Подобно на доматите и картофите, чиято близка роднина е, и тя произхожда от далечна Америка. Легендата разказва, че лично Христофор Колумб е донесъл първите семенца в Европа като дар за испанската кралица Исабела. Двайсет години по-късно чушките били познати вече из целия Стар свят, а хората започнали да ги използват за храна и подправка.
Има ли връзка между чушката и пипера, кои са най-разпространените цветове и сортове и под какви кулинарни превъплъщения е познат този зеленчук по света ще научите от статията на Магдалина Генова от блог nojivilichka.wordpress.com  в новия брой на “Меню”.

 

Есен в кухнята

Пъргав вкус - заешко

Като че ли напоследък заекът не е чест гост на нашата трапеза - дали поради това, че не може да се намери всеки ден в магазините, или просто защото сме забравили колко вкусен може да бъде, приготвен в ароматна марината и сервиран с диви гъби и хубаво вино. Макар и вече да се отглежда на малко места и основно от дребни стопани, в страна с добри ловни традиции и разнообразен дивеч като България ушатият бозайник е обичан и приготвян с много любов, което си личи по многобройните рецепти, запазени в опърпани готварски книги, скрити по тавани и скринове.

Специално за “Меню” Магдалина Генова от блог nojivilichka.wordpress.com разкрива любопитни факти за заека, предпочитани комбинации с негово участие и тънкости на приготвянето му.

 

 

Вещи в занаята

Хирургическа намеса

Скуката в кухнята убива апетита, затова познаването на различните възможности за кулинарно представяне на всеки продукт е много важно. А заешкото месо предлага многобройни варианти на своята трапезна изява.

Шеф-готвачът на списание “Меню” Ивелина Иванова ще ви покаже как да обезкостите заек, стъпка по стъпка.

Есен в кухнята

Твърдоглавият зеленчук - ЗЕЛЕ

Зелето е един от онези представители на флората, използвани за кулинарни цели, които не блестят с привлекателен вид или запомнящ се вкус, но без които трудно можем да си представим менюто си. Познато от древни времена, то отдавна се възприема като зеленчук, който не крие кой знае какви тайни и като че ли целокупното човечество е престанало да му обръща особено внимание. Дали това обаче е заслужено?

Отговорът на този въпрос, както и интересни истории, свързани със зелето, ще намерите в материала на Кристина Николова от блог nojivilichka.wordpress.com .

 

Есенна класика

Глинените съдове - Огън и земя

Първите керамични съдове, за които са предполага, че са използвани за готвене, са отпреди 12 000 години и са открити на централния японски остров Хоншу. Най-старите български артефакти с кулинарно приложение са от по-късен период - 7000 години пр.н.е. Те са намерени в жилищната могила при новозагорското село Караново. Всички тези съдове, както и много от следващите археологически находки, са изработени с техника, при която шнур от сурова глина се увива като спирала и получените стени на съда след това се приплескват с ръце. Грънчарското колело е изобретено на много по-късен етап, като учените се колебаят с хилядолетия за времето на откриването му и с континенти - за мястото на първата му поява.
Само в новия брой на “Меню” Людмил Хайдутов ще ви запознае с увлекателната история на глинените съдове и някои практически съвети за използването им.

 

Подправка за есента

Кориандър - Подправката на раздора

Едва ли има друга подправка в света, която да предизвиква толкова противоречиви реакции у хората като кориандъра. Е, всички познаваме поне един човек, който не яде зелени неща. В българския контекст това са онези ваши приятели, които си поръчват таратор без копър и няма да посегнат към салатата си, преди внимателно да отстранят и последното миниатюрно листенце магданоз от нея. В глобален план обаче кориандърът предизвиква много по-бурни реакции. Преди да осъдим главния герой, нека го представим подобаващо.

Защо тази подправка събужда толкова крайни емоции, кои нейни части се използват и за какво, както и какво е мястото й на световната кулинарна карта, ще разберете от статията на Кристина Николова от блог nojivilichka.wordpress.com в есенния брой на “Меню”.

 

В близък план

Ориз - Белият спътник от древността

Съществува фраза, за която се твърди, че е едно от трите най-зловещи китайски проклятия. Тя гласи: „Дано живееш в интересни времена!“. Не съм сигурен в силата на проклятията, но днешните кулинарни времена определено са интересни. „Необременени“ от досега с външния свят, преди двайсет години познавахме само един сорт ориз със закръглени къси зърна, а сега като че ли за всяко ястие трябва да се отваря пакет с различен надпис. В следващите редове ще се опитам да смекча с малко информация проклятието на оризовото разнообразие, което така щастливо ни е застигнало в кухнята.

Кога оризът се е настанил трайно на нашата трапеза, какви са най-ценните му хранителни съставки, кои са основните видове, предлагани на нашия пазар, и за какво се използват - всичко това ще научите от статията на Людмил Хайдутов, посветена на една от най-разпространените култури.

 

10 идеи

Майонеза за всеки

Това творение на френската гастрономична мисъл попада в отбраната компания на продуктите, които могат да се похвалят с огромен брой почитатели по цял свят. Натурална или обогатена с различни аромати майонезата отдавна се е превърнала в неизменна част от кулинарното всекидневие. Една от основните тайни на любовта към популярната съставка на руската салата е нейната многофункционалност. Тя успешно се съчетава със зърнени храни, яйца, картофи, всякакви видове месо и зеленчуци. И за да не бъдем голословни, ви предлагаме 10 конкретни идеи как максимално да се възползвате от богатите й вкусови качества.

Порция здраве

Избери си цвят

Отдавна е известно, че цветовете влияят върху настроението, психиката и здравето като цяло. Затова не е чудно, че цветът на храната също може да предизвика различни реакции в организма. И както всяко нещо и това си има своето обяснение, което се крие в особеностите на нашето подсъзнание. Когато виждаме в чинията храни с различни цветове, това помага на организма да набере нужната енергия и да релаксира. Разбира се, тук става въпрос за естествени продукти, а именно плодове и зеленчуци.

Как храните с определен цвят влияят върху здравето, на какви да наблягаме и какви да избягваме ще научите от материала на Петя Ралчева в есенното “Меню”.

Неустоимо

Сладката експлозия

Чаша ароматно кафе без никакви вмешателства във вкуса и тънък, почти прозрачен резен марципан, обвит в кадифен слой натурален шоколад. Би било добре покривката да е от висококачествен лен, сервизът да е “Уеджууд” и в разговора да присъства поне една възвишена тема, достойна за беседа по време на следобеден чай с английската кралица. Но ако ленът, изисканият порцелан и възвишеността са по-скоро в рамките на добрите пожелания, то е направо задължително кафето да е колумбийска арабика, а марципанът - от Толедо, може и от Любек. Защото в този живот си има правила.

Кое е родното място на марципана, каква е връзката му с аптеките и какви са версиите за произхода на името му – всичко това ще разберете в новия брой на “Меню”.

Световно меню

Индийският океан от вкусове

От вечно заснежените върхове на Хималаите, през изпепеляващата жар на пустинята, до пищната тропическа растителност в далечния юг, Индия е страна, в която има място за всичко и за всеки. Включително и за 3 милиона богове. Да, няма грешка. Такова е числото, до което е достигнало едно доста амбициозно изследване, като в тази внушителна бройка влизат множеството хиндуистки богове, но също и божества на реки, свещени гори, планини. При население от 1 милиард, това означава, че кажи-речи на всеки 350 човека се пада по един бог. Може би тази свръхконцентрация на божественост е едно от обясненията за странното усещане, което мнозина изпитват, веднъж стъпили на индийска земя - че действителността там е нещо съвсем условно и не се свежда само до видимото, че всичко е възможно и все още някъде в този свят се случват чудеса. Със сигурност храната е едно от индийските чудеса и като такова то също попада под божествена закрила.

В новия брой на “Меню” ще намерите обзорен разказ за най-характерните черти на индийската кухня, придружен от шест рецепти.