Начало За нас Реклама Контакти
Списание
Списание
Брой 74
май 2014

Агнешко

Тосканска кухня, Храна от Странджа

Снимка за списание

Всяка пролет в българското готварско съзнание се върти около два големи празника - Великден и Гергьовден. Традиционно и двата са свързани с езическия цикъл на живот, смърт и прераждане и за да разкрият тази позиция се нуждаят от свещена жертва. И двата случая това е агнето. Вековете на спазване на този мистичен код са довели и до създаването на твърди кулинарни знания за приготвянето на агнешкото. Ние пък ви предлагаме да разчупите кухненския канон.

 

Като стана дума за мистика – няма по-магична българска планина от Странджа. И дори да забравим за всички оброчища и светилища, храната, която се приготвя там е пълна със сила и древни знания.

В този брой Ан Фам ще ви заведе да похапнете в родната ѝ Виетнам, а Марина Караконова с помощта на шеф-готвача Кристиан Грасо разказва за най-известната италианска кулинарна традиция – тосканската.

Нашият шеф-готвач Ивелина Иванова за поредн път е сътворила и приготвила многобройни рецепти – за вкусни салата, десерти с какао, ефектни великденски сладки, пухкави бриоши за закуска и какво ли още не.

В брой 74 на МЕНЮ ще намерите и още много информация от вълшебния сват на храната.

Рецепти в брой 74:

Безмесни ястия
Салата с лешници и печено бри
Зелени пролетни гнезда
Кюфтенца от тиквички
Тарт с извара и коприва
Ризото с круша
Аспержи с картофи

Ястия с риба
Зелена салата с пушена сьомга и рохки яйца
Риба по ахтополски
Пролетни рулца със скариди
Салата от помело със скариди
Карамелизирана риба

Ястия с месо
Агнешки ребърца с шамфъстък и катък с гарнитура от пресни картофи с чесън
Агнешко бутче в солена кора и гарнитура от репички в масло
Агнешко със зеленчуци по гръцки
Задушено лимоново агнешко
Печено агнешко бутче с риган, чесън и джин
Мусака по странджански
Телешко с фъстъци, хрупкав лук и оризови спагети
Свинско филе с орехи

Десерти
Топъл шоколад
Минибриоши с какаов пълнеж
Странджанска грис халва
Какаово-кокосови спирали
Какаов сладкиш
Какаови сладки
Медено-лимонови сладки с тахан
Пълнозърнести бисквити

И още:

Време за агнешко
Как се правят агнешки пържоли
Модерни салати с фантазия
Агнешко плюс четири продукта
Великденска закуска
Странджанска кухня
Бързи рецепти
Виетнамско меню с Ан Фам
Какао на прах
Десерти с какао
Великденски сладки
Меню от Тоскана
Овцефермата в село Рашково
Фермерски пазар "Римската стена"
Хибридните храни
Читателско меню