Начало За нас Реклама Контакти
Списание
Списание
Брой 16
ноември 2006

Кухнята на викингите

Снимка за списание

В ноемврийския брой на "Меню" ще имате удоволствието да се насладите на скандинавската кухня.


Макар че скандинавците изглеждат студени хора, това е само привидно. Сигурно е заради климата или историята им, която изобилства от разкази за Тор и Вотан, суровите богове на викингите. Въпреки това кухнята на северните народи е вкусна и доста калорична. Продуктите идват от морето, реките, езерата, земята и гората, а ястията имат проста техника на готвене и са много вкусни.

 

 

 

 

Четете още:


Модерни времена

Кардамон

Почти по цялото западно крайбрежие на Индия, в продължение на 1600 км, се простира планинската верига Западни Гати (Сахядри). Влажни и изобилни тропически гори са покривали някога изцяло планините, преди да бъдат унищожени от човека. Но и сега в малкото запазени части могат да се видят високите почти 4 м наподобяващи бамбук растения Elettaria cardamomum, чиито изсушени  зеленикави плодове, пълни с многобройни семена, познаваме като подправката кардамон. В подобни влажни гори див кардамон се среща и на остров Шри Ланка.

Отдавна са отминали времената, когато ценната подправка е била добивана само от тези места. Обширни плантации от растението освен в родните Индия и Шри Ланка има и в Гватемала и Танзания.

Още за кардамона и черния кардамон - в новия брой на "МЕНЮ".

АБВ на готвенето

За сладките неща от живота

Какво си представяте, когато видите следната формула: C12H22O11? За хората с обширни познания по химия нещата са ясни, а за простосмъртните ще ги наречем по-просто - захар. Енергийното й съдържание е 16,8 kJ/гр (само за сравнение - в един грам алкохол има 29,8 kJ).
Без захар човек не може, също както и без сол. Дори умишлено да избягваме сладките неща като шоколади, бонбони, сладка и конфитюри, приемаме захар в много други храни и напитки, с което балансираме нуждите на организма.

Ето защо в последния брой на "Меню" обръщаме внимание на тази неотменима част от нашето ежедневие.

С деца на масата

Ранен старт

Пубертетът при децата започва все по-рано, а според учените това се дължи на храненето. Има дори предположения, че чрез храната може да се манипулира навлизането в полово зрялата възраст.

Липсващото досега парченце от мозайката се казва киспептин и представлява мъничко протеиново съединение, което играе ключова роля за началото на пубертета. Досега на първо място в хормоналната сигнална верига беше хормонът GnRH, който кара хипоталамуса (част от главния мозък) да произвежда гонадотропин. GnRH стимулира и хипофизата да произвежда от своя страна хормони, които задвижват действието на тестисите и яйчниците. Като следствие от тази активност се развиват половите органи, на момчетата им никнат първите косъмчета по брадата, а при момичетата започва да се оформя бюстът.

Още - в новото "МЕНЮ".

Меню за здраве

Постите - за и против

Ноември месец дойде, а с него и все повече празници. И ако едни мислят какво да сложат на трапезата, други усилено се готвят за наближаващите коледни пости. Все по-често напоследък обаче се изказват различни мнения по темата за постите. От едната страна са привържениците на този тип хранене, а от другата - противниците. В този брой разгледаме и двете страни, за да преценим кой е крив и кой - прав.

История, митове и легенди

Мъжът и жената в кухнята и на масата

Какво ле не се е изприказвало досега за разликите в поведението между двата пола - от паркирането до умението да изслушват другия. Ако сте в компания, в която всички тези теми са вече изчерпани, мажете да хвърлите един поглед върху начините на готвене на мъжете и жените, както и на предпочитанията им при храненето. В края на краищата човек едва ли извършва някоя дейност по-често и така разточително, както да похапва. И, естествено, никой няма да се учуди, че и тук има разлики. До този извод са стигнали и учените, които твърдят, че съществува полово-специфично поведение при избора на храна.