Начало За нас Реклама Контакти
Списание
Списание
Брой 21
юни 2007

Летните сладкиши

Средиземноморската кухня

Снимка за списание

Лятото е пред нас. За хората, които обичат да готвят, това е най-хубавият сезон, понеже на пазара се намират всякакви пресни продукти. Не изпускайте тези прекрасни месеци, когато по сергиите ще откриете всичко, що ви душа желае - от аспержи до ябълки.

В първия ни сезонен брой акцентираме върху продуктът яйца, средиземноморската кухня и неустоимите летни сладкиши. 

 

Този месец

Да посрещнем гости без стрес

Да посрещнеш гости вкъщи на хубава трапеза, с изискани ястия и подбрани напитки, е без съмнение голямо удоволствие. В такива случаи добрата домакиня и нейната "по-силна" половинка могат да проявят цялата си фантазия и да измислят какви ли не вкуснотии. Събитието обаче е и предизвикателство за организаторските умения, защото при лоша подготовка може да се превърне в един средно голям кошмар, който освен до излагацията пред гостите води често и до семейни търкания, от които изскачат искри, способни да подпалят вековна гора. Ето защо в този брой ви даваме няколко полезни съвета как да избегнете съдбоносни грешки и сътренсения, като си планирате времето, направите точен списък с нужните покупки, планирате подготовката, концентрирате се върху нещо просто просто и вкусно, и не на последно място - направите всичко с удоволствие.

Истории, митове и легенди

Не разклатено, а разбъркано - коктейлът

Крилатата фраза за начина на приготвяне на коктейла водка - мартини стана популярна с филмите за 007. А самият коктейл, т.е. смесената от различни съставки напитка, се е появил в САЩ някъде около средата на XIX век. Думата коктейл в буквален превод означава петльова опашка. Според една от многото легенди за произхода на наименованието всичко е започнало около боевете с петли, организирани по онова време в Северна Америка. Собственикът на петела-победител е имал правото да отскубне шарените пера от опашката на победения петел Продължението на тази легенда, както и още за митичните коктейли - в новото МЕНЮ.

Модерни времена

Касис, френско и цариградско грозде

Около 150 вида дребни храстчета от род Ribes са разпространени из цялото северно полукълбо. Могат да се срещнат от тундрата на север и високите планини до блатата на Флорида и сухите долини на Калифорния. Някои от тях имат красиви цветове и се отглеждат като декоративни, но познатите в България са ценни плодни растения. Трите вида се отглеждат заради събраните в малките гроздове плодчета - касисът R. nigrum, цариградското грозде R. uva-crispa (или R. grossularia) и френското грозде R. rubrum.

Къде виреят трите вида грозде, как най-лесно могат да се разпознаят, за какво са използват, по какво се различават - в "МЕНЮ".

Уроците на Ивелина

Тайните на октопода

Октоподът може би е един от най-тайнствените обитатели на морските дълбини. Това се дължи на неговия външен вид, навици, интелигентност и забележителна тактика на защита. Първите октоподи са се появили преди повече от 200 милиона години и са любима храна в средиземноморската и японската кухня.

В новата си рубрика Ивелина разказва как се вари октоподът за различните ястия, като показва и стъпка по стъпка как се почиства.

 

Уроците на Ивелина

Аспержите - начин на употреба

Този зеленчук все още се смята за екзотичен у нас, но в Средна и Западна Европа отдавна се е превърнал в любимо ястие. Цената всъщност ги превръща в деликатес, а реално погледнато, това са кълнове.

Кога се събират, какво трябва да знаем, когато купуваме аспержи и как да ги съхраняваме; петте важни стъпки по почистването и приготвянето им - само в "МЕНЮ". 

Подправки

Самардала

Новата ни рубрика за подправки, водена от Людмил Хайдутов, има за цел да ви запознае по-подробно с ежедневно използваните зелени и други съставки, които използваме за овкусяване на ястията. Но знаем ли всъщност подробности за техния произход, за историята им и за начина на използване?

Първата подправка, за която ни разказва Людмил е самардалата

Виночерпец

Шардонето - царят на белите сортове

Chardonnay - едно име, с което всички сме свикнали до такава степен, че вече се е превърнало в синоним на бяло вино и много често е обект на спекула. Във всеки случай не можем да не признаем, че именно това е най-успешният качествен сорт в света, който е в основата на едни от любимите на широката публика вина. Прекрасните му плодови аромати, които най-вече напомнят месест жълт плод (круша, пъпеш, ананас, папая), когато виното е от добре узряло грозде, са търсени и оценявани навсякъде по света.

В този брой Юлия Костадинова от сп. "Бакхус" разказва още за спецификата на този сорт, как изглежда шардонето и са какви храни най-добре се комбинира.

Трета ръка

Миксерът - неоценим помощник

В броя ще ви разкажем забавната история за този безценен помощник в кухнята. Спрели сме се на различните видове миксери и за какво е удачен всеки от тях. Не сме пропуснали и няколко полезни съвета, които е добре да спазите, ако сте решили да оборудвате кухнята си с този полезен уред.

Съветник

Пикникът - кога, ако не сега?

Лято, жега, а отпуската е далече. Работната седмица е напрегната, а хората, които още не са били на почивка, са изнервени. Всеки се е забързал нанякъде, сякаш от това зависи животът му. Това прави ежедневието ни още по-изморяващо. И почивните дни са единствената утеха за изнурените ни организми. 

Има много приятни начини за отмора. Е, иска се малко приготовление, но пък удовлетворението е още по-голямо.  Да излезем сред природата с цялото семейство или пък с приятели и да си направим пикник. Точно сега е сезонът.

Винаги може да се импровизира, но "МЕНЮ" със сигурност може да ви улесни с практичните си съвети какво не трябва да забравяте преди да тръгнете - скара или барбекю, маси и столове или одеалце и покривка, стъклени, пластмасови или картонени съдове и не на последно място как да подберем менюто.

Потребител

ЕС и България

В центъра на вниманието е всеки от нас като потребител - с правата и задълженията си. как ще се отрази пирсъединяването на България към Европейския съюз на производството и предлагането на храни и напитки? Как да четем етикетите? Какви нови продукти има на пазара? На такива и други подобни въпроси търсим отговор в "МЕНЮ".

В кухнята на...

Белослава

Тя е млада, красива, известна, семейна с деветгодина дъщеря и е заета от сутрин до късна доба. И въпреки всичко намира време не само да сготви нещо, колкото да не умрат вкъщи от глад, а и да твори в кухнята.

Пред "МЕНЮ" Белослава разказва подробности за прощъпулника си в кулинарния свят, от кого е наследила любовта към готварското изкуство, навиците си в кухнята и любимите си специалитети.

Хороскоп

Как похапва водолеят, на какво се радват близнаците?

Според астролози, запознати с хранителните навици, всяка зодия си има любимо ястие. Така че не се чудете, че някой не обича шоколад, а друг се мръщи пред пържените картофи например. Най-фрапантно е положението при сладостите обаче. Там планетите оказват особено силно влияние. От нашия хороскоп на насладата ще разберете защо има хора, които не могат да шофират, без да дъвчат гумени мечета. Или пък как да съблазните някого - със сладко или соленко.

Яйцата

Наука за свареното яйце

В този брой на "МЕНЮ" ще се опитаме да развенчаем мита, че най-лесното нещо на света за готвене е вареното яйце. Та това си е цяла наука!

Любопитно ли ви е какво се случва в яйцето, докато се готви; защо понякога се добавя сол във водата за варене на яйцата; как се бели твърдо свареното яйце; защо жълтъкът понякога посинява; защо белтъците се разбиват на сняг; как се познават пресните яйца; за суровите яйца и салмонелата - нищо не сме пропуснали.