Начало За нас Реклама Контакти
Списание
Списание
Брой 12
юни 2006

Невзрачното богатство - картофите

Снимка за списание

Меню за здраве

Сладкото ледено изкушение

Кой от нас не обича сладолед? С бисквити, с маскарпоне, кафе, капучино, карамел и ли класическите ванилия и шоколад. Лятото е сезонът на сладоледът.

Какво трябва да знаем, за да похапваме спокойно сладолед и да не се налага да спазваме после тежки диети? Откъде води началото си този прекрасен десерт? И защо всъщност обичаме сладоледа?...

Отговорите - в "МЕНЮ".

 

Модерни времена

Аспержите

Има храни, които само при споменаване на имената им, веднага навяват мисли за изтънчен вкус и сребърни прибори. Наред с черния хайвер и трюфелите, аспержите заемат достойно място в този благороден списък. Високата им цена освен на неповторимия вкус се дължи на някои особености в култивирането (специфични почви, задължителна ръчна беритба), но най-вече на краткия период на добива им. Няколкото щастливи седмици през май и юни могат да осмислят цялата година на ценителите, готови да посветят обядите, вечерите, а защо не и закуските си на финия зеленчук.

Научете как да ги обелете, сварите, подсушите и консумирате, както и какви са техните свойства.

Картофите

Подготовка, приготвяне, сервиране

Пържени, варени, пюрирани - винаги любими. Това са картофите - четвъртата по важност култура в световен мащаб след пшеницата, ориза и царевицата.

Ще научите любопитни факти за историята им, видовете, както и начините за приготвяне и сервиране.

Да си знаем правата

Храна в километри

Колко километра изминават плодовете и зеленчуците от полето до трапезата ни и как това влияе на глобалното затопляне?

Нужно ли е продуктите да изминават понякога хиляди километри, за да можем ние да ги консумираме в нетипичен за климатичните условия на страната сезон, да бъдат преработени или опаковани?

Има ли повод за притеснение и какво може да направи редовият потребител, за да се предотврати тази тенденция.