октомври 2009
Ябълката - изненадващи възможности
Обяд от Кантон, Есенни сладкиши
Сега е време за ябълки.
Човек сякаш цял живот преоткрива ябълката - тя е винаги наоколо, леко пренебрегвана, почти досадна. Но случим ли на
истински вкусна ябълка, усещането няма равно.
Майстор-готвачът на нашето списание Ивелина
Иванова ви предлага в този брой да опитате вечния плод с необятни възможности в няколко превъплъщения, традиционно сладки, но и апетитно солени.
Сега е време и за есенно агнешко, за дюли, за праз,
за тиква... Всички тези и още много чудесни есенни храни са герои в този брой.
Ябълката - червена, златна и вечна
Всички я познаваме. Повечето я обичаме. Но малко от нас знаят нейната история и всичките й забележителни качества.
Циганско лято с Димитровден
Някои топли, благи дни през октомври са като подарък от Господ. Да се отпуснеш под ленивото есенно слънце, да поблееш на воля, да дадеш пълна почивка на душата си - ето какви радости предлага мекият есенен месец. А и октомври е райско време за кулинарите. Едва ли по нашите географски ширини друг период в годината може да се похвали с подобно царско богатство от плодове и зеленчуци, гъби и меса, риба и дивеч.
Трахана или балканска игра на триеница
Траханата е интересна и позабравена балканска вкуснотия: има я в Турция, България, Гърция и Сърбия.
Авангардно у дома
Готвенето като приключение
Авангардните рецепти, които ще ви предложим тук и в следващите броеве, не изискват специално оборудване, нито пък съвсем загадъчни и неоткриваеми продукти - само повечко време, внимание и най-вече желание. Затова пък ще предложите на близките си ястие от висшата кухня. Освен това се надяваме да ви бъде забавно.
Кантонска кухня
С джинджифил и лястовиче гнездо в чинията
С чисти вкусове, лека, хрупкава и свежа, разнообразна и шарена - такава е кухнята на най-южния китайски регион Гуандун, или Кантон. Историята отрежда на тези земи специално място - хората тук са били в контакт със света още преди 3000 години. Гуандун и Фуцзян - двете провинции на югоизточния бряг на Китай, открай време са обърнати повече навън, отколкото към континента.
Още за кухнята на Кантон можете да прочетете в материала на Марина Андреева.
Китайският обяд на един мексиканец от Добрич
Веселина Маринова се запозна и разговаря с Робин Виляреал, директор на Кулинарна HRC академия в Добрич.
Изтокът в аромат и цвят
Юлия Костадинова ви предлага да съчетаете китайската храна с вино. Доверете й се!