Начало За нас Реклама Контакти
Списание
Списание
Брой 2
юли 2005

Риби на масата

Снимка за списание

Сгответе с нас:

 

Салата "Нисоаз"
Рибни шишчета с джинджифилов сос
Салата от нахут и пушена пъстърва
Пълнени черни миди
Печен паламуд на фурна
Риба в гювече
Изкушението на Йонсон - Швеция
Испанска супа от риба
Мус от риба тон
Цяла риба, със сос от майонеза
Пържени пилешки рулца с бадеми
Диетична салата с риба тон
Печени зеленчуци
Риба на пара с морковено масло
Дантелени фунийки от сирене пармиджано
Средиземноморски шишчета
Топчета от пушена скумрия и бадеми
Еклерчета с крем-сирене
Печена пъстърва в кора
Желиран пилешки терин
Ръжено-пшенична слънчева пита
Бърз шоколадов сладкиш
Снежни кокосови топчици
Бишкоти с орехи и захаросани череши
Кокосови бисквитки с овесени ядки

Меню за здраве

Традиционната българска кухня

Съвременните данни сочат, че хората, живеещи около Средиземно море, боледуват много по-рядко от сърдечносъдови заболявания, смъртността им е относително по-ниска и са с по-изразено дълголетие и жизненост, отколкото живеещите в северните европейски страни. Подробни биологични и епидемиологични изследвания потвърдиха хипотезата, че хранителните традиции на Средиземноморието са в основата на дълголетието.

Има ли алтернатива средиземноморската диета у нас?

Проучванията ни през последните години показват, че традиционната българска кухня от края на ХІХ век и първата половина на ХХ век е доста близка до т.нар. средиземноморска диета. Нещо повече - традициите на храненето във всички балкански страни подчертават една изключителна близост, което ни дава възможност да говорим за балканска здравословна храна или за балканска диета. Традиционното хранене на балканските страни отговаря на важни критерии за здравословна храна.

За киселото мляко, пчелните продукти, чушките, доматите, лука, чесъна и други "златни" български храни в този брой разказва доц. д-р Светослав Хнджиев, председател на Сдружението за здравословно хранене и храни.

Риби на масата

Рибната алергия

Говорейки за риби в този брой, не можем да подминем алергичните реакции, които те предизвикват у хора с рибна алергия. Повечето риби, предлагани на нашия пазар, както и онези, хващани от въдичари в българските водоеми, съдържат мощни алергени, които могат да доведат до остри алергични реакции. Но това не означава, че всеки човек с рибна алергия е чувствителен спрямо всички видове риби. При близо 40 % от хората с непоносимост към рибни храни алергията се отнася само за определени видове, съдържащи близки по състав алергени. Въпреки това докторите в такива случаи не препоръчват да се похапва риба, защото човек може да прояви алергия и към други видове риба, без предварителни симптоми. Същото се отнася и за т.нар. морски дарове. Докато лангуста, омар и скариди предизвикват алергични реакции, мидите са безопасни, поне откъм тази страна.

Риби

Пазаруване, видове, подготовка и готвене

Задавали ли сте си някога въпроса коя риба от къде е и защо едни са плоски, други - обли?

Не пренебрегвайте нашите съвети при пазаруването на риба и морски дарове, както и специфичните начини за подготовка и обработка на различните видове риби - постни, средно тлъсти и тлъсти.

Илинден

Денят на Свети Илия Гръмовник

Като дете много често, когато се плашех от светкавиците и гръмотевиците, баба ме успокояваше с думите “не се бой няма нищо страшно, Свети Илия препуска с огнената си колесница и от търкалянето на колелетата се получават гръмотевиците и излитат светкавици”. Тогава това обяснение ме успокояваше и ме караше да любопитствам още и още кой е Свети Илия и защо препуска на небето. Вече знам, че Свети  Илия се почита от всички християни като най-големия библейски пророк. Името му означава “Крепост господна”. Житието на пророка представя как при смъртта му огнена колесница с четири бели коня го отнесла с вихър във висините. В народните представи светията е господар на летните небесни стихии и градушката...

Още за пророк Илия от Станислава Ганчева четете в "МЕНЮ".

Това за какво е?

Силиконовите форми

Не, няма да ви разказваме за готварските умения на прочутата холивудска вдовица. От нея взимаме само една дума - силикон. За какво се сещате, когато чуете тази дума? Да, за Ана-Никол например, за Силиконовата долина в Калифорния, за силиконови уплътнения и фуги в банята и ред други чудеса на модерната техника. Но ще се запитате, и то с право, какво търси силиконът в кухнята. Първото приложение, за което ще се сетят може би мъжете, е мивката, чиито ръб е уплътнен в повечето случаи със силикон, за да не пропуска вода. Ние ще идем обаче по-далеч и ще ви открехнем вратичката към една наистина световна сензация.

Защо наистина са сензация, какви са техните преимущества и откъде можем да си ги купим?

АБВ на готвенето

Люспи и черупки

В този брой на сп. "Меню" ще ви кажем как да се справите с онези слузести, люспести и черупчести създания, които обитават водните селения. За човек, който не е пипал риба, първият досег може да се стори малко неприятен, но уверяваме ви, няма от какво да се плашите. След като е вече пред вас в кухнята, рибата не хапе. Има малка вероятност да ви убоде - например бялата риба и костурът имат бодливи гръбни перки, а шаранът - един бодил пред гръбната перка - но с малко повече предпазливост ще избегнете тази угроза. Истинското предизвикателство се състои в привеждането на рибата в състояние, удобно за готвене. А то е, общо взето, с две разновидности - цяла риба (която може да нарежете и на котлети) и филе.

АБВ на готвенето

По ръба на бръснача

Много малко са нещата, без които една кухня не е кухня. Това са печки, тиган, тенджера, една дълбока и една плитка тава например и един-два остри и хубави ножа. А за да е хубав един нож, той трябва дда е от добра стомана, да не ръждясва, да е добре балансиран и да реже.