Начало За нас Реклама Контакти
Списание
Списание
Брой 3
септември 2005

Есенна кухня

Снимка за списание

Есенни зеленчуци

Подготовка, приготвяне, сервиране

Картофи, патладжани, тиква, зеле, карфиол, броколи. Всички те са обединени под общото ЕСЕННИ ЗЕЛЕНЧУЦИ, но си имат своите характерни своиства. Какви са те, ще ви разкажем в настоящия брой на "МЕНЮ". Четете, гответе и сервирайте. Ние ще ви помогнем.

 

АБВ на готвенето

Habemus papam - имаме папане

В този брой няма да ви казваме кое как се прави, а ще ви посъветваме за съдържанието на вашите кухненски долапи и етажерки. Става дума не за чинии, чаши или прибори, а за нещо много по-съществено - храната и напитките, които е хубаво да имате винаги под ръка, за да можете да сготвите нещо вкусно, дори и да ви се изсипят ненадейно дузина изгладнели планинари, върнали се от покоряването на връх Вихрен.

Кои са желателните и кои задължителните подправки, продукти във фризера, хляб, в хладилника, плодове, зеленчуци, в килера, напитки, почистващи препарати и пособия и фолиа и торбички.

С деца на масата

Възпитание на хранителните навици

Забраните са забранени!

Окуражавайте детето си да наблюдава организма си и да се отнася сериозно към сигналите му! Бъдете му пример, когато става дума за собствените ви хранителни навици. Важното е да му показвате ежедневно на практика, че "правилната" храна е вкусна, приятна за всички сетива и че доставя удоволствие. Нека детето отрано разбере, че няма забранени, добри или лоши хранителни продукти...

В броя четете още...

Вреди ли нередовното хранене?

Може ли чадото само да решава какво и колко да яде?

Да пият ли децата много течности?

Може ли храната да служи като средство за възпитание?

Забранени ли са сладостите?

Съществуват ли здравословни продукти за деца?

Как се отразява кърменето на по-късното тегло на децата?
 

Меню за здраве

Развенчаният витамин

Има една хубава приказка за двете неща, от които се страхува българинът - да се не мине и да не настине. Затова и с наближаването на есента, когато отново ще има ред сълзи, ред... кихане и кашляне, оборотът на аптекарите ще се покачи чрез продажбата на витамин С под всякаква форма. Защото всички твърдят, че с големи дози от този витамин организмът се предпазва от настинка. Дали обаче това отговаря на истината?
Същият въпрос е измъчвал и двамата учени Робърт М. Дъглас от Австралийския национален университет и Хари Хемила от Университета в Хелзинки. Та седнали двамата и анализирали 55 изследвания от последните 65 години, като се питали дали една ежедневна доза от 200 мг или повече витамин С може да предпази наистина от настинката?
Или пък така се съкращава продължителността на заболяването?
Може би намалява интензитетът му?

И уместният въпрос - нужно ли е да се пие превантивно витамин С, след като природата ни е дала всичко на тепсия - плодове и зеленчуци, които изобилстват от него.

Меню за здраве

Как живеем и как ядем

Съдържа ли суровата храна остатъци от химикали за растителна защита?

Хората, които се хранят със сурови плодове и зеленчуци, приемат сравнително малко белтъчини, но пък много витамини, минерали и баластни вещества. За съжаление обаче в тези храни има и не толкова полезни неща, като например остатъци от хербициди и пестициди. Съдържанието на тези вредни за човека химикали в житните продукти (овесени ядки, мюсли) и ядки е много малко, но в зарзавата - доста високо. Особено кореноплодните зеленчуци, както и листните, отглеждани по интензивен начин, показват големи количества остатъци от препарати. Някои пестициди остават до 20 години в почвата и от там попадат и в зарзавата. От това наследство не са предпазени дори и т.н. био-продукти, които се добиват без изкуствени торове и други химикали.

Даваме отговори и на други интересни въпроси - Защо вегетарианците не яда месо? Страдат ли вегетарианците от липса на белтъчини? Има ли гениални витамини?

Симеоновден

Летен Симеон, Преп. Симеон и началото на църковната Нова година

С този празник започва есенната оран; светецът се смята за покровител на орачите, затова го наричат Симеон орачо, Симеон стълпник, а денят му - Нова година, стопанската нова година.
На Симеоновден започва бруленето и събирането на орехите.
В навечерието на празника жените носят семето за посев в храма, за да бъде благословено.

В този брой ще ви разкажем и какво още повелява традицията за този празник и какво представлява обичаят полазване.

Кръстовден

14 септември

Кръстът освен символ на вяра в последните години се налага и като особено актуален и търсен аксесоар. Украшението може да се каже е унисекс - носи се както от жени, така и от мъже.
Малко хора обаче знаят за произхода и забраните около него. Важна забрана е, че кръста не бива да се показва над дрехата, той украсява човека духовно и не трябва да се приема като накит. И още - вярващите не трябва да носят кръстчета, различни по форма от православния.

Пазарен съветник

Кашкавал от краве мляко

Ако приложим към нашите условия известния афоризъм на генерал де Гол, че французите били трудни за управление, тъй като имали няколко стотин вида сирене, ще се окаже, че българският народ е много лесен откъм гледната точка на политиците. Защото си имаме едното саламурено сирене в трите му разновидности според изходния продукт и кашкавала (от краве или овче мляко). Е, ако добавим изварата и топеното сирене, ги докарваме до "великолепната седморка", но за повече явно не ни стига акълът.

Ежегодно по широкия свят се издояват от крави, биволици, овце, кози и други млекодайни петстотин милиарда тона мляко, като от това море на България се пада само една капка - някакви си 1,2 милиарда литра. В това количество влиза и изяденото и изпитото от самите стопани, така че за преработка отиват чисто между 800 и 950 милиона литра. На кашкавал стават близо 360 000 л, от които се се получават 36 000 тона "Балкан" и "Витоша". Толкова се е произвеждало и преди 16 години, т.е. преди пълното съсипване и постепенно възстановяване на млечната промишленост у нас. Значи си похапваме кашкавал доволно, близо 5 кила на калпак на година.

Кои са шестте най-добри кашкавала от краве мляко според дегустаторите на "МЕНЮ" - четете в книжното тяло.