Начало За нас Реклама Контакти
Списание
Списание
Брой 7
януари 2006

Трите прасенца

Снимка за списание

Нещо ново, нещо старо, нещо класическо. Ето какво избрахме този месец:

 

Имало едно време...

...трите прасенца

...три малки прасенца. Ниф-Ниф, Нуф-Нуф и Наф-Наф си живеели щастливо в кочинката, докато не дошъл злият вълк, който искал да ги изпапа. Та решили те да си построят солидна къщичка, в която да се скрият от грозящата ги опасност...

Ако като деца сте се умилявали от съдбата на тримата прасчовци и в резултат на това днес не ядете свинско, разгърнете списанието ни по към края, защото този месец ще наблегнем на свинското месо. По стар народен обичай от Коледа нататък се яде свинско. Самото прасе пък би трябвало да се заколи навръх Рождество, тъй като до Бъдни вечер се пости, а "свинското погребение", както му казват в много краища на България не става, без да бъдат изядени някои части от прасето още съвсем пресни.

Февруари

Трифон Зарезан

Името на февруари произтича от латинското фебруариус, което означава месец на пречистването. Често месецът е наричан Малък Сечко, защото, знаем, Голям Сечко е януари. Сред лозарите и овощарите името на месеца се приема като покана за работа.
На 1 февруари е така обичаният и почитан от християните празник Трифон Зарезан. На този ден църквата празнува мъченик Трифон, славен като светец лечител, а народът го смята за покровител на лозята.

В този брой Станислава Генчева разказва и за различните легенди за Трифон, както и за ритуалите на лозарите, които са неизменна част от този празник.

Меню за здраве

Заблуди и митове

В този брой продължаваме поредицата от митове и легенди в областта на храненето. "Яйцата повишават нивото на холестерин в кръвта", "кафявата захар е по-здравословна от бялата", "от яденето вечер се пълнее" - тези и подобни изказвания, както и обясненията към тях често звучат много правдоподобно. Въпреки това много от тях са по-скоро от книгите с приказки и митове.


АБВ на готвенето

Виенски кифли. Кроасани

В този брой Малвина Томова разказва за различните легенди, които се разказват за произхода на виенските кифлички - едни свързани с Виена, други - с Будапеща, а трети с Франция.
Фактите за произхода им е са неясни и противоричиви. Ако сте любопитни - прочетете ги, така ще са ви още по-вкусни.