Начало За нас Реклама Контакти
Списание
Списание
Брой 11
май 2006

Пролетно настроение - агнешко

Снимка за списание

Агнешко

Пасторална картинка

Една от най-разпространените представи за идилия се свързва със стадо бели овчици, пасящи на зелена планинска ливада и пазени от овчар с голяма гега и рунтаво куче. А сега през май, когато е и празникът на Свети Георги, покровител на овчарите, темата за овцете и агънцата става още по-актуална. В кухните из цялата страна готвачки и готвачи запретват ръкави, точат ножове и приготвят всякакви вкуснотии с агнешко месо.

Но даваме ли си сметка кога и как овцата е доместицирана?
Какво е мястото на овцата в изкуството, културата и... съвременното домакинство?
Ще ви предоставим и любопитни факти за това колко овце и къде живея в момента на планетата ни и какво е тяхното значение за природата. 

С деца на масата

Колко сол даваме на децата?

Според направено преди няколко години изследване на британската Агенция за стандартизация на храните (FSA), количеството на захари, сол и мазнини (включително наситени) в храната, която учениците носят в училище в така популярните на Запад “кутии за обяд”, е по-високо от препоръчителното за деца на възраст между 9 и 12 години.

Къде е проблемът? Какви са тенденциите? Каква е вината на производителите и търговците.

За допустимите дневни количества сол според възрастта и други интересни подробности около изследването, пробедено от британците, четете в "МЕНЮ".

 

Меню за здраве

Кога някой продукт става вреден за здравето?

Кога някой продукт става вреден за здравето?

На Запад напоследък стана модерно да се приемат по-малко въглехидрати, а да се ядат повече мазнини и протеини. Различни специалисти вече издават дори книги със съответните предписания. Въпреки това Германското дружество за хранене (DGE - ) препоръчва да не се намаляват въглехидратите, а да се приемат чрез пълнозърнест хляб, житни ядки, пълнозърнести ориз и макаронени изделия, зеленчуци, плодове и картофи. Според учените от DGE мазнините не бива да надвишават 30% от енергийната стойност. За идеално се смята количество от 0,8 г белтъчини на килограм тегло на ден.

Не пропускайте този брой, за да научите какво се крие зад Петте хранения на ден, Шоколада, Сметановите сосове, Сметановата торта, Хамбургера, Сладкишите, Стека, Чипса, Солта, Виното, Бирата, Кофеина и Мазнините. Каква е границата между вредното и полезното и как да не я преминаваме.

Св. Св. Константин и Елена

21 май

Според народните традиции това е денят на игрите по огън (нестинарството), запазени и досега в някои райони, но почти само като атрактивно представление. 
Празникът започва няколко дни преди празника - събират се средства за курбан. Почистват се и се поправят изворите и кладенците на селото. На мегдана предварително е приготвена и голяма клада, която се запалва с настъпването на вечерта. Когато огънят стихне, останалата жарава (живите още въглени) се разстилат в кръг. Около тях се извиват хора, а този, който води хорото, носи иконите на светиите. 
А с какво са свързани всички тези ритуали и обреди, четете в "МЕНЮ".

Да си знаем правата

Разделно сметосъбиране

Иглу насред града?

Разбира се, не става дума за заселили се по нашите ширини ескимоси. Горките, сигурно щяха непрекъснато да се потят, дори и при минусовите температури през тази зима. Част от столичани, както и жителите на Ловеч, Габрово, Банско, Смолян, Ямбол, Сливен и други населени места вероятно са забелязали обаче разноцветните контейнери за отпадъци, винаги поставени по три в група, които заради приликата си с жилищата на ескимосите, наричаме иглута. В тях, така поне е целта, трябва разделно да се събират домашните боклуци - в единия стъклото (бутилки и буркани), във втория пластмаса и метали, а в третия - хартия.
Какво е направено дотук, какво липсва, какво още ни чака - отговорите в "МЕНЮ".

АБВ на готвенето

За да няма провали в кухнята

Случва се и в най-добрите семейства на най-добрата домакиня и на най-изкусния готвач - гостите ще пристигнат всеки момент, а сме забравили да извадим маслото от хладилника, а пък кейкът не проявява никакво желание да излезе доброволно от формата за печене. Подобни катастрофични моменти в кухнята могат обаче лесно да се избегнат, стига човек да знае как.

В този брой ще ви разкажем за някои малки трикове, които ще ви помогнат да се справите с такива трудности и да спасите реномето си на гостоприемен и вкусен дом.

АБВ на готвенето

Най-вкусното агнешко

В кулинарно отношение месеците април и май са сезонът на агнешкото. И докато много често голяма част от април се пада в периода на великите пости преди Възкресение, то от Великден нататък на трапезата можете да слагате агнешко колкото ви душа иска.
Но кое животинче всъщност е агне? Овцете раждат обикновено през януари и докато сучат (6 седмици), новородените са агнета. Минат ли на фураж или на трева, стават вече шилета. Въпреки това до есента, макар някои да успяват да наддадат до 25-28 килограма, могат да се нарекат агнета. След септември вече се водят официално шилета, а презимуват ли - овце. И ако не купувате от супермаркет предварително опаковани парчета, е хубаво да питате касапина какво ви продава - цялото агне трябва да е максимум 7-8 килограма нето, т.е 13-14-15 кг живо тегло. Иначе мазнинката добива оня характерен аромат, заради който някои хора не обичат агнешко.

Добре приготвеното печено агнешко месо е нещо божествено. Вкусът е комплексен, много специфичен и нежен. Текстурата му е деликатна отвътре и много сочна, а коричката е хрупкава, крехка и ароматна. Постигането на тази силно слюноотделяща характеристика е много лесно, само следвайте нашите съвети.