Начало За нас Реклама Контакти
Списание
Списание
Брой 14
септември 2006

Плодове на масата

Снимка за списание

В този брой във всяка гозба има плод. Прочетете и статиите. 

 

Фанфари

Победителят в конкурса "Златна лъжица"

Приключи първият конкурс на списание "Меню", организиран съвместно с партньорите ни TEFAL.

С изключително оригиналното си предложение и авторски подход, наградата спечели госпожа Мария Грошева от Пловдив.

С какво нейната рецепта "Огън и лед" срази конкуранцията - четете в новия брой.

 

Плодове на масата

Малко история и много витамини

Какво си представяте, когато чуете думата плод - витамини, много витамини. И веднага след това може би ябълки и круши. И това не е случайно. Това са най-консумираните плодове в световен мащаб. В този брой се опитваме да дадем отговор на някои любопитни въпроси, а именно...

Колко са известните видове ябълки и круши и докъде е стигнало култивирането им?

Дали няма плодове, които наричаме зеленчуци и зеленчуци, които наричаме плодове?

Каква всъщност е разликата между плодовете и зеленчуците?

Как исторически можем да си обясним неизменното присъствие на плодовете от древността до днешни дни на трапезата ни?

АБВ на готвенето

Солта на живота

Ненапразно в повечето езици има израз - СОЛТА НА ЖИВОТА. Тя се съдържа в организма на всеки един от нас и играе неизменна роля при обмена на веществата и неговото нормално функциониране.

Но какво точно е солта - хранителен продукт, подправка или отрова. Защо в древността в някои държави солта е била ценна колкото златото, а в други е била облагана със специален данък?

Как се добива солта и коя е най-скъпата сол в света?

Какви видове сол има и наистина ли хималайската сол е панацея срещу почти всяко цивилизовано забовяване - от акне до затлъстяване?

И накрая - Сладолед ала Цезар  - лед на кубчета, готварска сол, течна сметана и няколко домакински съда, но за всичко това...

в новия брой на "МЕНЮ".

Меню за здраве

Нови тенденции в храненето

След Slow Food обръщаме внимание и на т.нар. Functional Food, т.е. функционалната храна.

Напоследък по рафтовете на магазините все по-често срещаме пробиотични кисели млека (с живи бактерии) и т.нар. АСЕ-сокове (с допълнителни витамини А, С и Е). Предлагат се хлябове срещу проблемите на критическата възраст при жените, вафли с фолиева киселина, яйца и масла с омега-3 мастни киселини, мюсли с витамини и минерали (подхранващи млечно-киселинните и бифидус-бактерии), маргарин, смъкващ нивото на холестерола и какво ли не още. Всички тези храни обещават на потребителя добро здраве и дълъг живот и са на гребена на вълната. Но означава ли това, че преди тези продукти сме се хранили нездравословно?

Четете още ...

Откъде идва Function Food?

Много ли помагат многото витамини?

Извор на вечната младост ли е фолиевата киселина?

Представлява ли риск за здравето витамин Е?

Холестеринът - има ли рискове от спадането на нивото му?

Растителните хормони и страничните им ефекти.

Кой има полза от Function Food?

 

С деца на масата

Как родителите допринасят за теглото на децата си

Децата на кой тип родители имат проблеми с наднорменото тегло и как трябва да се отнасяме към желанията на децата?

Деспотичните или властните родители създават по-добри хранителни и общочовешки навици  при децата.

Повече за интересното изследване, продевено в Бостън, резултатите, от което са публикувани в сп. "Педиатрикс" четете в списание "МЕНЮ".