Начало За нас Реклама Контакти
Списание
Списание
Брой 36
май 2010

Време за зелено

Гергьовден, Мароканска кухня

Снимка за списание

Аз съм роден на Земята, но понякога имам нужда да ми се напомня за това. И ако не го направят приятелите, с тази задача чудесно се справя храната.

В моментите, съсредоточени около егото ми, всяка хапка може неумолимо да ми намекне за милиардите хора преди и около мен, за тези, които са правили и правят прясно сирене като това в чинията ми или са измислили начина да ям маслини, без да добия сбърчена от горчивина физиономия. Както и за родните места на родителите ми, където за пръв път срещнах, отрекох и години по-късно залюбих свежия вкус на пролетните листни зеленчуци от ливадите, градините и влажните храсталаци.

И ако се отдалеча от идеята за естествената физиологична зависимост от храната, то тя ще ми припомни, че може да е национален символ, каквито са тажинът и кускусът за Мароко, или пък че е непоклатима част от най-радостната страна на човешката цивилизация - празниците.

И понеже знам, че всички вие, скъпи читатели, лесно се поддавате на подобни, предизвикани от вкусни ястия мисли, искам да ви поздравя с новия брой на списание „Меню“, в който ще намерите много виновници за вглъбени погледи и стихнали лица.

Людмил Хайдутов, редактор

 

 

 

В този брой:

Пролетни листни зеленчуци

Треволяци с характер

Защо всяка пролет кулинарните погледи се обръщат към ливадите, буренливите места и закътаните кьошета на дворовете ще разберете от статията на Веселина Маринова.

Гергьовден от Егея

 

Какво хапват южните ни съседи на колосалния празник през май.

Да си направим прясно сирене у дома

 

Подробна и онагледена информация, за да се налсадим на домашно прясно сирене по апартаменти и къщи.

Мароко с парфюм от подправки и сладост на фурми

 

Бърз и зашеметяващ поглед върху уханната кулинарна традиция на Мароко от Веселина Маринова

Маслините

Древният горчив плод

Людмил Хайдутов се опитва да намери отговора на въпроса откога са свързани маслините и човека и какво трябва да изтърпят горчивите плодове, за да достигнат до масите ни.