Начало За нас Реклама Контакти
Списание
Списание
Брой 70
септември 2013

Испания

Доматите, Симбиотична ферма

Снимка за списание

Испанска кухня няма. Или поне не може да бъде описана еднозначно. Всеки регион от иберийското кралство лесно може да се похвали с поне дузина ястия, които няма да опитате в друга част на страната. Затова каталунската, баската, галисийската, балеарската както и всяка една от останалите регионални кулинарни традиции заслужава свое собствено определение, книга или поне статия.

 

Списък на търговските обекти, където ще намерите списание "Меню".

В този испански брой на „Меню“ ви предлагаме кратко запознанство с каталунската храна, както и няколко типични рецепти от този край. Разказваме ви и за зелената Испания – северните провинции Галисия, Астурия и Кантабрия. Десертната ни рубрика „Неустоимо“ също е посветена на Испания и на сладкарските й постижения.

Въпреки че историята на храната в Испания е хилядолетна, един продукт я променя завинаги и непоправимо. Доматите пристигат на полуострова през 1523 година и трайно се намесват в местния списък с необходими продукти, а и в този на цяла Европа. Но колкото и да приемаме червения зеленчук за даденост, около него винаги има тайни, които се опитваме да разкрием в този брой.

Обръщайки поглед към България, ви представяме една ферма от все още непознат за страната ни вид. Чифлик Ливади в санданското село Дамяница е симбиотична или поликултурна ферма, в която живтоните и растенията се отглеждат според природните принципи и кръговрати.

Ето и рецептите в МЕНЮ 70:

Постни ястия
Гаспачо с печени чушки в ледена купа
Доматена яхния
Манастирска яхния

Безмесни ястия
Доматен пай
Пълнени домати с кускус
Тарта със смокини и домати
Салата от маруля,диня и сирене
Испанска тортиля

Ястия с риба
ълнени яйца с риба тон
Морски рибки по испански
Салпикон де марискос
Фидеуа от валенсия
Ескаливада
Треска по каталунски
Риба тон с полента и средиземноморски микс
Пълнен шаран плакия

Ястия с месо
Голяма сарма с ориз и пиле
Нахут с чорисо
Кюфтенца с грах и домати
Телешко в патладжани
Салата с домати,хамон и фета

Десерти
Сладки сармички
Крем брюле с мед и шафран
Средиземноморска лимонада
Сrema catalana
Пържено мляко
Рогчета от тортили с плодове
Каталунски бишкоти carquinyolis
Цветна торта с маргарити

И още:

Време за домати
Случайни доматени факти

Вещи в занаята
Ледена купа за гаспачо

Модерни традиции
Сарми за султани и изкусни гурмани

Бързи рецепти

5 продукта

Сезони

Меню с приятели
Оранжев обяд с Дани Райкова

Българска кухня
Постни яхнии

Световно меню
Каталуния в бъдеще и минало време

Неустоимо
Десерти южно от Пиренеите

Меню навън
Ресторант Bodega

От натура
Чифлик Ливади

Меню надалеч
Галисия, Астурия и Кантабрия