Начало За нас Реклама Контакти

Crema catalana

Снимка за Crema catalana
50
Време за приготвяне: 50 мин. + 2-3 часа за охлаждане
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Кое е първо - crema catalana или crème brûlée? Спор за това ще има винаги, но и двата десерта са толкова вкусни, че отговорът никога няма да има каквото и да било значение за удоволствието. Рецептата и изпълнението са на шеф Георги Партенов от софийския ресторант Talents и HRC Кулинарна академия.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 200 г захар
  • 100 г жълтъци ( 4-5 жълтъка)
  • 1 с. л. царевично нишесте
  • 1 пръчка канела
  •  настърганата кора на ½ лимон
  • 400 мл мляко
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В малка касерола се разбиват жълтъците и половината захар, докато се смесят напълно и сместа стане пенлива. Добавят канелата и настърганата лимонова кора. Сипва се в млякото и се добавя царевично нишесте.

  2. 2.

    Сместа се загрява бавно, като се разбърква непрекъснато. Готви се, докато сместа се сгъсти. След това я отстранете веднага от котлона.

  3. 3.

    Канелата се изважда и кремът се разсипва в купички или чаши. Оставя се да се охлади и се слага в хладилник най-малко за 2-3 часа.

  4. 4.

    Преди да се сервира, се загрява фурната на горно печене на 250° С. Кремът се поръсва с останалата захар и се слага на най-горния ред на фурната, докато захарта се карамелизира. Това може да отнеме и 10 мин. Може да се използва и домашна горелка.
     

Подходящи типове вина
Септ. 2013
Още подобни рецепти
Коментари