Начало За нас Реклама Контакти

Сладолед от печена тиква с мед, мляко и карамелизирани семки

Снимка за Сладолед от печена тиква с мед, мляко и карамелизирани семки
40
Време за приготвяне: 40 минути + 6 часа във фризера
II
Степен на трудност - Средна

Кой каза, че сладолед се яде само през лятото? Как тогава ще опитате невероятно вкусното есенно ледено произведение с печена тиква, чиято рецепта предлагаме? 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 500 г тиква, почистена и нарязана на кубчета
  • 500 г цедено кисело мляко
  • 200 г маскарпоне или разбита сметана 35%
  • 4 с. л. мед
  • 1 шушулка ванилия или 1 ч. л. ванилена захар
  • 4 пълнозърнести бисквити, натрошени
  • 2 с. л. конфитюр от къпини или боровинки
  • за карамелизираните семки:
  • 4 с. л. запечени тиквени семки
  • 2 с. л. захар

Начин на приготвяне

  • 1.

    Тиквата се слага в тавичка с 100 мл вода и се запича около 30 мин. на 200° С, докато се зачерви и омекне. Разбърква се 2 пъти по време на печенето.

  • 2.

    Разбъркват се млякото, маскарпонето, семенцата ванилия, медът и натрошените бисквити. Прибавя се тиквата.

  • 3.

    На дъното на формички за сладолед се сипва по една чаена лъжичка от конфитюра. Отгоре се напълват с тиквената смес, поставят се дръжките на формичките и сладоледите се слагат във фризера за 6 часа.

  • 4.

    За карамелизираните семки захарта се стопява на карамел, добавят се семките, разбъркват се, сипват се върху хартия за печене да се охладят и се начукват.

  • 5.

    Преди да се извадят сладоледите, формичките се топват за 10 сек. в гореща вода. Сладоледите се изваждат. Поръсват се с карамелизираните семки и се слагат отново за 20 мин. във фризера да се стегнат.

Окт. 2015
Още подобни рецепти
Коментари