Начало За нас Реклама Контакти

Карамелизиран крем с дюли

Снимка за Карамелизиран крем с дюли
40
Време за приготвяне: 40 минути + 3-4 часа в хладилника
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Ароматните дюли са неочакван продукт, от който може да се приготви фин крем брюле с чудесна хрупкава коричка от карамел. 

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  • 500 г дюли, обелени и нарязани на малки кубчета
  • 120 г фина кристална захар
  • 60 мл лимонов сок
  • 1 щипка сол
  • 1 ч. л. ванилена захар
  • 4 яйца
  • 4 с. л. кафява захар

Начин на приготвяне

  • 1.

    Дюлите се покриват с вода и се варят на тих огън около 20 мин. или докато омекнат напълно. Отцеждат се и се пасират. За да стане фин кремът, пюрето от дюли може да се претрие през цедка.

  • 2.

    Яйцата се разбиват с телена бъркалка с фината захар, солта и лимоновия сок. Смесват се с пюрето от дюли и се слагат на водна баня при непрекъснато разбъркване за около 10 мин., докато кремът се сгъсти леко. Добавя се ванилената захар. Сипва се в плитки купички и се охлажда. Слагат се в хладилника за 3-4 часа, за да изстинат добре.

  • 3.

    Преди сервиране се поръсват с тънък слой от кафявата захар и се карамелизират с горелка или под силно загрят горен реотан на фурната. Поднасят се веднага.
     

Подходящи типове вина
Ян. 2015
Още подобни рецепти
Коментари