Начало За нас Реклама Контакти

Нуга сладолед с ягодов сос

Снимка за Нуга сладолед с ягодов сос
40
Време за приготвяне: 40 минути + 6 часа за замразяване
II
Степен на трудност - Средна

Този карамелен сладолед с множество ядки все по-често се появява за десерт в родните заведения, но всички знаем, че няма как домашно приготвеният да не е най-вкусният.

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • 150 г захар
  • 100 г бадеми и лешници, леко запечени
  • 1 шушулка ванилия или ванилена захар
  • 100 г мед
  • 3 белтъка
  • 1 щипка лимонена киселина
  • 250 мл течна сметана 35%
  • 250 г заквасена сметана
  • за ягодовия сос:
  • 500 г ягоди
  • 100 г захар
  • 1 лимон
  •  мента за гарниране

Начин на приготвяне

  • 1.

    Половината от захарта се сипва в тиган и се стопява на умерен огън до средно тъмен карамел. Прибавят се ядките, разбъркват се, докато се покрият с карамела и всичко се сипва в тавичка, застлана с хартия за печене. След като се охладят напълно, се счукват или смилат с чопър.

  • 2.

    Ванилената шушулка се срязва на две по дължина и зрънцата се изстъргват с нож и се оставят настрана.

  • 3.

    Останалата захар се слага на тих огън с 2 с. л. вода и двете половини на ванилената шушулка, докато се стопи и заври, и се получи гъст сироп с температура 120° С. Прибавя се медът, разбърква се няколко секунди и се отстранява от огъня.

  • 4.

    Белтъците се разбиват с щипка лимонена киселина на гъст сняг и постепенно при непрекъснато разбиване на високи обороти се прибавя на тънка струя горещият захарен сироп. Сместа се разбива на бавни обороти, докато се охлади напълно.

  • 5.

    Течната сметана се разбива със семенцата ванилия на гъст сняг. Прибавя се лъжица по лъжица заквасената сметана.

  • 6.

    Смесват се белтъците със сметаната и счуканите карамелизирани ядки.

  • 7.

    Всичко се сипва в голяма форма или индивидуални формички, покрити с прозрачно фолио. Оставят се, за да се замразят, поне 6 часа във фризера.

  • 8.

    За соса ягодите се пасират и се слагат да врат 5 мин. със захарта и лимоновия сок, като се разбърква от време на време. Охлажда се.

  • 9.

    Нугата се поднася със соса и листенца мента. 

Апр. 2015
Още подобни рецепти
Коментари