Начало За нас Реклама Контакти

Блини с домашно маринована сьомга

Снимка за Блини с домашно маринована сьомга
90
Време за приготвяне: 90 мин. + 24 часа мариноване
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Съвсем в традициите на дореволюционна Русия, тази рецепта е премерено разточителна и изпълнена с типични за тази кухня продукти.

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • за сьомгата:
  • 800 г филе от сьомга с кожата
  • 300 г червено цвекло, обелено и едро настъргано
  • 80 г едра морска сол
  • 100 г захар
  • 1 ч. л. едро смлян шарен пипер
  • 1 връзка копър, нарязан
  • 2 с. л. водка
  • за блините:
  • 2 яйца
  • 120 г заквасена сметана
  • 50 г брашно
  • ½ ч. л. морска сол
  • ¼ ч. л. сода бикарбонат
  • 2 с. л. масло
  • за соса:
  • 200 г заквасена сметана
  • 1 ч. л. пълнозърнеста горчица
  • 1 ч. л. каперси, нарязани
  • 1 с. л. див или пресен лук, ситно нарязан
  • 2 с. л. копър, ситно нарязан
  •  сол на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Пластмасова дъска или подходяща тавичка се обличат с прозрачно фолио. Отгоре се поставя рибата с кожата надолу. Смесват се цвеклото със солта, захарта, пипера, водката и копъра и с тях се покрива рибата. Притиска се с друга дъска или подходяща чиния или тавичка, опаковани с прозрачно фолио. Отгоре се поставя тежест. Всичко се опакова, за да не влиза въздух, и се оставя за най-малко 24 часа в хладилника под наклон, за да се стичат соковете.

  • 2.

    За блините яйцата се разбиват със сметаната. Брашното се пресява и се смесва със солта и содата.

  • 3.

    Разбъркват се заедно течната и сухата смес. Тиганът се сгорещява на умерен огън, намазва се с малко масло и с лъжица се сипват по 3-4 блини. Пекат се, докато горната повърхност не се покрие с дупчици. Обръщат се да се зачервят и от другата страна.

  • 4.

    За соса всички продукти се разбъркват заедно.

  • 5.

    Сьомгата се разопакова, отстраняват се продуктите от маринатата и се нарязва на много тънки парченца. Сервира се върху блините с лъжичка от соса и листенца копър.

  •  
Галерия
Подходящи типове вина
Февр. 2015
Още подобни рецепти
Коментари