Начало За нас Реклама Контакти

Морска яхния от Ливорно

Снимка за Морска яхния от Ливорно
80
Време за приготвяне: 80 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Cacciuco (качиуко) е популярно ястие от тосканското пристанище Ливорно и според традицията трябва да се приготвя с 5 вида риба - по един за всяко "с" в името му. 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1,5 кг риба – хек, змиорка, зарган, светипетрова риба, треска, скорпид
  • 500 г октопод или сепия
  • 200 г калмари
  • 1 рак, по желание
  • 150 мл зехтин
  • 1 глава лук, ситно нарязан
  • 1 морков, ситно нарязан
  • 2 стръка селъри, нарязано
  • 1 връзка магданоз, ситно нарязан
  • 1 сушена люта чушка
  • 4 скилидки чесън, ситно нарязан
  • 1 ч. ч. бяло вино
  • 1 кг домати, обелени и едро нарязани
  • 12 скариди, обелени
  • 1 ръчен хляб
  • 1 л рибен или зеленчуков бульон
  •  сол и черен пипер на вкус 

Начин на приготвяне

  • 1.

    Рибата се нарязва на едри парчета.

  • 2.

    Октоподът, сепията и калмарите се почистват и се нарязват на едри парчета.

  • 3.

    Зехтинът се загрява и в него се слагат лукът, морковът, селърито, чесънът, лютата чушка и магданозът. Разбъркват се на умерен огън 6-7 мин. Слага се октоподът или сепията. Разбърква се на силен огън, докато се изпари отделената течност. Слага се виното.

  • 4.

    Като почти се изпари се прибавят доматите. Разбъркват се и съдът се покрива. Оставя се да къкри 45 мин. или докато омекне.

  • 5.

    Прибавят се едрите парчета риба и ракът и се варят 5 мин., слагат се калмарите и скаридите. Задушават се още 5 мин. Подправят се със сол и пипер на вкус.

  • 6.

    Хлябът се нарязва на филии, запича се и се натрива с разполовена скилидка чесън. Слага се на дъното на дълбоки чинии за сервиране. Отгоре с разпределя ястието и се сервира с пресен магданоз.

Подходящи типове вина
Ноем. 2016
Още подобни рецепти
Коментари